Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Makolągwa
(Carduelis cannabina)

Makolągwa (Carduelis cannabina) to niewielki ptak z rodziny ziarnojadów, z podrodziny łuszczaków, niewiele mniejszy od wróbla. Samiec ma czoło i pierś czerwonawe, głowa jest szara, grzbiet i skrzydła są brązowe, kuper ciemny z białymi obrzeżami, strona brzuszna i boki gliniaste. U samicy nie ma barwy czerwonej, ma też lepiej zaznaczone kreskowanie. Wielkość samca i samicy jest taka sama.

Makolągwa (Carduelis cannabina)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Makolągwa (Carduelis cannabina)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Linnet, Linnet, Common Linnet
niemiecka: Bluthänfling
czeska: Konopka obecná
francuska: Martin triste
hiszpańska: Pardillo común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Makolągwa - mapa występowania na świecieMakolągwa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 14 cm
Ciężar: do 20 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Ziarnojady, łuszczaki (Fringillidae)
Głos
Odzywa się wieloma odgłosami. Podczas lotu wydaje dźwięki typu "nittet" lub "gigigi". Śpiew przypomina przyjemny świergot. Śpiewa samiec, zwykle blisko gniazda.
Jaja
Średnie wymiary: 18,1 mm × 13,2 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Europa, Azja Mniejsza, Iran, Afryka. Zimuje na obszarze areału lęgowego, także w naszym kraju. Zbiera się wówczas w stada liczące 2-3 tysiące ptaków. Zamieszkuje tereny zadrzewione wśród pól, sady, ogrody, młodniki. Unika lasów i parków. Nie jest u nas zbyt liczna w całym kraju, choć miejscami na nizinach występuje dość licznie.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje we wrześniu i październiku na południe i zachód Europy. Z kolei do nas przylatują osobniki z północy i ze wschodu. Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem.

Pożywienie

Zjada nasiona chwastów i nieco owadów. Pisklęta zjadają głównie owady.

Rozmnażanie

Gniazdo buduje w nasłonecznionych miejscach, na krzewie, najchętniej jałowca lub liściastego. Zbudowane jest z kłączy, wełny, puchu roślinnego, wyściełane włosiem i pierzem. Samica 2-3 razy w roku znosi 3-6 jaj, które wysiaduje przez 12-14 dni. Pierwszy lęg zaczyna się w na przełomie kwietnia i maja, drugi na przełomie maja i czerwca. Pisklęta są gniazdownikami. Po dwóch tygodniach młode opuszczają gniazdo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Makolągwa jest bardzo podobna do rzepołucha, bardzo rzadkiego ptaka w naszym kraju.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-13, GAT-594


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
makolągwa
  tlo-ikonatlo-ikona        

Przylatują do nas makolągwy z południa i zachodu Europy.

  tlo-ikonatlo-ikona        

Trwa pierwszy okres lęgowy u makolągwy.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Trwa drugi okres lęgowy u makolągwy.

        tlo-ikonatlo-ikona  

Z Polski odlatują makolągwy na zimowiska.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.