Logo Media Nauka

Seledynek

Seledynek (Chlorophanes spiza) to pięknie ubarwiony ptak z rodziny tanagrów. Ma niebieskie upierzenie poza czarną głową i ciemnymi końcówkami lotek i sterówek. Dziób w górnej części ciemny, żółty w części dolnej. Jest mocny i wygięty w dół. Tęczówka czerwona. Samica jest zielona, jaśniejsza od spodu.

Seledynek (Chlorophanes spiza)
© David - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Seledynek
Nazwa łacińska
Chlorophanes spiza
Nazwy obce
angielska: Green Honeycreeper
czeska: Květomil černohlavý
francuska: Tangara émeraude
hiszpańska: Mielero verde
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 13 cm do 14 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Tanagry (Thraupidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Ameryce Północnej od Meksyku po Amerykę Południową w Brazylii. Seledynek zamieszkuje lasy tropikalne. Przebywa w strefie wierzchołków koron drzew.

Tryb życia i zachowanie

Nie podejmuje wędrówek.

Morfologia i anatomia

Seledynek osiąga 13-14 cm długości ciała.

Pożywienie

Seledynek żywi się nektarem, owocami, poluje też na owady.

Rozmnażanie

Gniazdo ma kształt kubeczka. Ptak wije je 1,5-12 metrów nad ziemią. Samica składa dwa jaja. Okres inkubacji wynosi 13 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-24, GAT-12444





© Media Nauka 2008-2018 r.