Logo Serwisu Media Nauka

Słodnik
(Entomyzon cyanotis)

Słodnik (Entomyzon cyanotis) to hałaśliwy i towarzyski ptak. Ma zakrzywiony, długi dziób. Język jest rozdzielony na końcu zakończony szczoteczkami, które ułatwiają pobieranie nektaru kwiatowego. Z wierzchu jest oliwkowy, od spodu biały. Z Boku głowy niebieska plama, reszta głowy czarno-biała.

Słodnik (Entomyzon cyanotis)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Słodnik (Entomyzon cyanotis)
Nazwy obce
angielska: Blue-faced Honeyeater
niemiecka: Blauohr-Honigfresser
czeska: Medosavka modrolící
francuska: Méliphage à oreillons bleus
Pierwsze opisanie gatunku
(Latham, 1801)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Słodnik - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Miodojady (Meliphagidae)

Występowanie i środowisko

Żyje na obrzeżach tropikalnych lasów i namorzynów, plantacjach bananów, w parkach w Australii.

Tryb życia i zachowanie

Żyje w parach lub małych grupach.

Pożywienie

Zjada owady, nektar i owoce.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Słynie z porannych śpiewów. Zaczyna koncert na 30 minut przed wschodem słońca.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-30, GAT-563








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.