Soból

Soból (Martes zibellina) to ssak z rodziny łasicowatych o bardzo gęstym futrze o dużej zmienności barw. Futro zawsze na głowie, szyi i bokach tułowia jest rdzawobrązowe, na grzbiecie ciemniejsze, jaśniejsze na spodzie ciała, a żółtopomarańczowa plama występuje na gardle. Czasem ma owłosione stopy. Ze względu na futro wytępiony w wielu rejonach świata.


Soból(Martes zibellina)
© Sergey Kohl - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Azja. Tajga. Dawniej szerszy zasięg. Preferuje tereny górskie.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny w dzień i w nocy. W okresie dużych mrozów pozostaje w gnieździe przez kilka dni. Gniazdo buduje w dziuplach, wiatrołomach itp. Jest zwierzęciem naziemnym, sprawnie się porusza. Czasem robi małe zapasy. Jest samotnikiem.

Pożywienie

Małe gryzonie, wiewiórki, piżmaki, zające, ptaki, owady, jagody. Nie gromadzi zapasów żywności.

Rozmnażanie

Okres godowy przypada na lipiec-sierpień. Po zapłodnieniu zarodek krótko się rozwija, po czym przestaje rosnąć, by po pewnym czasie kontynuować dalszy rozwój (ciąża przedłużona) - ciąża trwa 7-9 miesięcy. Samica rodzi w okresie od kwietnia do maja od 2 do 5 młodych. Opiekuje się nimi samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Futro sobola należy do najcenniejszych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-01, GAT-237




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.