logo

Sóweczka falista

Sóweczka falista (Glaucidium cuculoides) to gatunek ptaka z rodziny puszczykowatych. To sowa o brązowym upierzeniu z jaśniejszym prążkowaniem na niemalże całym ciele. Spód białawy z trzema ciemnymi, prążkowanymi pasmami. Oczy mają żółte tęczówki. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Sowa ta występuje w lasach i zaroślach w Azji od Himalajów po Kambodżę.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 23 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2021-11-11, GAT-7465




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSóweczka karłowata
Glaucidium minutissimum
ikonaSóweczka kreskowana
Glaucidium brasilianum
ikonaSóweczka kubańska
Glaucidium siju
ikonaSóweczka plamobrzucha
Glaucidium capense
ikonaSóweczka prążkowana
Glaucidium radiatum
ikonaSóweczka (zwyczajna)
Glaucidium passerinum
Puszczykowate
Puszczykowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj
  • Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, Sherub - Birds of Bhutan and the East Himalayas, ISBN 978-1-4729-4188-6, HELM 2019




Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.