Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sóweczka
(Glaucidium passerinum)

Sóweczka (Glaucidium passerinum) to najmniejsza sowa występująca w naszym kraju. Jest wielkości szpaka. Ma brązową głowę i wierzch ciała. Pierś jest jasna, ciemno prążkowana. Spód jest biały, ciemno i grubo kreskowany. Na głowie znajdują się drobne białe plamki, których nie mają młode osobniki. Nad oczami z żółtymi tęczówkami biegnie biała brew. Na wystającym ogonie znajduje się 5 białych prążków.

Sóweczka (Glaucidium passerinum)
© waidmannsheil - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Sóweczka (Glaucidium passerinum)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Pygmy-owl, Eurasian Pygmy-Owl, Eurasian Pygmy Owl, Pygmy Owl
niemiecka: Sperlingskauz
czeska: Kulíšek nejmenší
francuska: Chevêchette d'Europe
hiszpańska: Mochuelo chico, mochuelo alpino
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sóweczka - mapa występowania na świecieSóweczka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 15 cm do 19 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 32 cm do 39 cm.
Ciężar: od 50 g do 80 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)
Głos
Wydaje odgłos przypominający gwizd.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Europie oraz w Azji. W Polsce występuje rzadko i tylko w borach świerkowych lub innych iglastych. Spotykany w Puszczy Białowieskiej, Borach Dolnośląskich, w Karpatach i Sudetach.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Przejawia silne zachowania terytorialne. Nadmiar pokarmu gromadzi w formie zapasów w dziuplach. Poluje głównie o zmierzchu i o świcie. Można ją spotkać także w ciągu dnia.

Pożywienie

Sóweczka poluje na gryzonie i rzadziej na drobne ptaki.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje w dziuplach po dzięciołach. Samica składa w kwietniu od 4 do 7 (10) jaj i sama je wysiaduje przez 28-32 dni. Samiec dostarcza do dziupli pożywienie. Lotność młode uzyskują po 4-5 tygodniach od wyklucia, kolejny miesiąc się usamodzielniają.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To najmniejszy gatunek sowy w Polsce.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-01, GAT-823


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
sóweczka
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Okres występowania sóweczki w Polsce.

   tlo-ikona        

Samica sóweczki składa w tym czasie jaja.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.