Logo Media Nauka

Facebook

Stepówka białobrzucha (Pterocles alchata)
© ruskpp - Fotolia.com

Stepówka białobrzucha

Stepówka białobrzucha (Pterocles alchata) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Samica z wierzchu jest żółtawa, samiec zielonkawy. Z wierzchu u obu płci występują ciemne plamki. Spód jasny, a na piersi występują dwa wąskie obszary. Pierś samicy ma żółtawy odcień, samca - rudy. Sterówki środkowe są wydłużone.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje na Bliskim Wschodzie, a północnej części Afryki, na południu Europy (Francja, Portugalia, Hiszpania). Stepówka białobrzucha żyje na stepach, pustyniach kamienistych, czasem na polach.

Tryb życia i zachowanie

Nierzadko tworzy duże stada.

Morfologia i anatomia

Stepówka białobrzucha osiąga 37 cm długości ciała i ciężar 0,22-0,25 kg.

Pożywienie

Zjada głównie nasiona i liście.

Rozmnażanie

Gniazduje w zagłębieniu w ziemi, często pod osłoną roślinności. W zniesieniu zwykle 3 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-6621




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaStepówka namibijska
Pterocles namaqua
Stepówki
Stepówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Montessori - Zwierzęta
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.