Stepówki

Stepówki (Pteroclidae) to jedyna rodzina z rzędu Pteroclidiformes, zawierająca 16 gatunków w dwóch rodzajach.

Wygląd

Ptaki te mają zwykle upierzenie w kolorze piaskowym z kreskowaniem. Dużo gatunków ma na piersi brązowawą pręgę (samce) oraz czarne kreskowanie lub prążkowanie (samice). Barwy ciała doskonale maskują ptaki w otoczeniu.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


PustynnikPustynnik

Syrrhaptes paradoxus

Pustynnik (Syrrhaptes paradoxus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie jest piaskowe z czarnymi plamami z wierzchu. Na brzuchu widoczna duża, czarna plama.


Pustynnik tybetańskiPustynnik tybetański

Syrrhaptes tibetanus

Pustynnik tybetański (Syrrhaptes tibetanus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Ma dość krępą sylwetkę. Upierzenie płowe z prążkowaniem oraz ciemnym plamkowaniem z wierzchu, boki głowy żółtopomarańczowe.


Stepówka białobrzuchaStepówka białobrzucha

Pterocles alchata

Stepówka białobrzucha (Pterocles alchata) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Samica z wierzchu jest żółtawa, samiec zielonkawy. Z wierzchu u obu płci występują ciemne plamki.


Stepówka brunatnobrzucha
Stepówka brunatnobrzucha

Pterocles exustus

Stepówka brunatnobrzucha (Pterocles exustus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie brunatne, u samicy z ciemnym, dość gęstym prążkowaniem, ciemną przepaską na piersi.


Stepówka czarnobrzuchaStepówka czarnobrzucha

Pterocles orientalis

Stepówka czarnobrzucha (Pterocles orientalis) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie brzoskwiniowe, płowe z szarymi elementami na głowie, gardle. Samiec ma szarą głowę i szyję poza rdzawą plamą na gardle i pod policzkami. Spód czarny.


Stepówka czarnolicaStepówka czarnolica

Pterocles decoratus

Stepówka czarnolica (Pterocles decoratus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie brązowawe z płowym odcieniem, w ciemne prążki, wierzch głowy kreskowany. Wokół oczu żółtawy obszar, u samca część głowy i gardła szara.


Stepówka dwuwstęgowaStepówka dwuwstęgowa

Pterocles bicinctus

Stepówka dwuwstęgowa (Pterocles bicinctus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie samca jasnobrązowe z ciemnymi i białymi plamkami i prążkami z wierzchu, czarno-biała wstęgą biegnącą przez pierś i czoło samca.


Stepówka indyjskaStepówka indyjska

Pterocles indicus

Stepówka indyjska (Pterocles indicus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie płowe z czarno-białym czołem, ciemno kreskowanym wierzchem głowy, biała przepaską na piersi z brązowym skrajem w górnej części.


Stepówka kalaharyjskaStepówka kalaharyjska

Pterocles burchelli

Stepówka kalaharyjska (Pterocles burchelli) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie brązowe z oliwkowym odcieniem, w ciemne i jasne plamki, wierzch głowy kreskowany.


Stepówka namibijskaStepówka namibijska

Pterocles namaqua

Stepówka namibijska (Pterocles namaqua) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie w kolorze piaskowym z kreskowaniem. Na piersi samca znajduje się brązowawa pręga.


Stepówka żółtogardła
Stepówka żółtogardła
Stepówka żółtogardła

Pterocles gutturalis

Stepówka żółtogardła (Pterocles gutturalis) to gatunek ptaka z rodziny stepówek o żółtym gardle. Upierzenie płowe, u samicy z ciemnym, dość gęstym prążkowaniem. Boki głowy bez prążków. Samiec nie ma prążków.





Inne gatunki

  • stepówka piaskowa (Pterocles coronatus)
  • stepówka prążkowana (Pterocles lichtensteinii)
  • stepówka madagaskarska (Pterocles personatus)
  • stepówka czterowstęgowa (Pterocles quadricinctus)
  • stepówka rudogardła (Pterocles senegallus)

Występowanie i środowisko

Stepówki występują w Afryce, Azji, a także w Europie (Francja i Półwysep Arabski). Ptaki te zamieszkują tereny pustynne i półpustynne.

Tryb życia i zachowanie

Głos to, w zależności od gatunku, gwizdy lub gdakanie. To ptaki osiadłe lub koczujące.

Morfologia i anatomia

Stepówki to ptaki o rozmiarach od 25 do 48 cm długości ciała. Ciężar waha się od 150 do 650 g. Mają bardzo krótkie nogi, co nie przeszkadza ptakom w chodzeniu a nawet bieganiu.

Rozmnażanie

Stepówki gniazdują na ziemi w niewielkim wgłębieniu, zwykle na otwartej przestrzeni lub pod osłoną krzewów. Samica najczęściej znosi 3, rzadko 2 jaja. Okres inkubacji od 21 do 31 dni.

Pożywienie

Stepówki zjadają nasiona, głównie roślin strączkowych, kłącza i liście. Polują także w mniejszym stopniu na owady i mięczaki. Ptaki te połykają także kamyki, które w żołądku pomagają w rozdrabnianiu pożywienia. Muszą pić co 2-3 dni, a w upalne dni 1-2 razy na dobę. Do wodopojów ptaki te lecą czasem nawet 80 km.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Pisklęta przez dwa miesiące od wyklucia piją wodę z nasączonych piór na brzuchu samca. To wyjątkowe zjawisko w świecie ptaków!



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2021-10-06, RODZ-1319



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.