Logo Media Nauka

Stepówki

Stepówki (Pteroclidiformes) to rząd ptaków zawierający tylko jedną rodzinę - stepówkowate (Pteroclididae) z 16 gatunkami w dwóch rodzajach. Ptaki te mają zwykle upierzenie w kolorze piaskowym z kreskowaniem. Dużo gatunków ma na piersi brązowawą pręgę (samce) oraz czarne kreskowanie lub prążkowanie (samice). Barwy ciała doskonale maskują ptaki w otoczeniu.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.

Stepówka namibijskaStepówka namibijska

Pterocles namaqua

Stepówka namibijska (Pterocles namaqua) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie w kolorze piaskowym z kreskowaniem. Na piersi samca znajduje się brązowawa pręga.



Nazwa rzędu
Stepówki (Pterocliformes)
Występowanie
Afryka, Azja, Europa.
Liczba gatunków na świecie
Brak danych
Liczba gatunków w Polsce
Brak danych
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Podtyp: Kręgowce (Vertebrata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Stepówki (Pterocliformes)
Wielkość
Brak danych

Inne gatunki

  • Stepówka białobrzucha (Pterocles alchata)
  • Stepówka dwuwstęgowa (Pterocles bicinctus)
  • Stepówka kalaharyjska (Pterocles burchelli)
  • Stepówka piaskowa (Pterocles coronatus)
  • Stepówka czarnolica (Pterocles decoratus)
  • Stepówka brunatnobrzucha (Pterocles exustus)
  • Stepówka żółtogardła (Pterocles gutturalis)
  • Stepówka indyjska (Pterocles indicus)
  • Stepówka prążkowana (Pterocles lichtensteinii)
  • Stepówka czarnobrzucha (Pterocles orientalis)
  • Stepówka madagaskarska (Pterocles personatus)
  • Stepówka czterowstęgowa (Pterocles quadricinctus)
  • Stepówka rudogardła (Pterocles senegallus)
  • Pustynnik (Syrrhaptes paradoxus)
  • Pustynnik tybetański (Syrrhaptes tibetanus)

Występowanie i środowisko

Stepówki występują w Afryce, Azji, a także w Europie (Francja i Półwysep Arabski). Ptaki te zamieszkują tereny pustynne i półpustynne.

Tryb życia i zachowanie

Głos to, w zależności od gatunku, gwizdy lub gdakanie. To ptaki osiadłe lub koczujące.

Morfologia i anatomia

Stepówki to ptaki o rozmiarach od 25 do 48 cm długości ciała. Ciężar waha się od 150 do 650 g. Mają bardzo krótkie nogi, co nie przeszkadza ptakom w chodzeniu a nawet bieganiu.

Rozmnażanie

Stepówki gniazdują na ziemi w niewielkim wgłębieniu, zwykle na otwartej przestrzeni lub pod osłoną krzewów. Samica najczęściej znosi 3, rzadko 2 jaja. Okres inkubacji od 21 do 31 dni.

Pożywienie

Stepówki zjadają nasiona, głównie roślin strączkowych, kłącza i liście. Polują także w mniejszym stopniu na owady i mięczaki. Ptaki te połykają także kamyki, które w żołądku pomagają w rozdrabnianiu pożywienia. Muszą pić co 2-3 dni, a w upalne dni 1-2 razy na dobę. Do wodopojów ptaki te lecą czasem nawet 80 km.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Pisklęta przez dwa miesiące od wyklucia piją wodę z nasączonych piór na brzuchu samca. To wyjątkowe zjawisko w świecie ptaków!

Zdjęcia - galeria


© Media Nauka, 2018-06-18, ART-RZAD186





© Media Nauka 2008-2018 r.