Pustynnik

Pustynnik (Syrrhaptes paradoxus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie jest piaskowe z czarnymi plamami z wierzchu. Na brzuchu widoczna duża, czarna plama.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w centralnej części Azji. Niegdyś pojawiał się okresowo w Europie (także w Polsce!). Ptak ten żyje na stepach i półpustyniach.

Tryb życia i zachowanie

Biega po ziemi w poszukiwaniu pokarmu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 35-44 cm.

Pożywienie

Pustynniki zjadają nasiona i pędy roślin.

Rozmnażanie

Gniazdo to zwykłe zagłębienie w ziemi, z rzadka wysłane trawami. Samica znosi 2-4 jaja. Jaja wysiaduje samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPustynnik tybetański
Syrrhaptes tibetanus
Stepówki
Stepówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-6620




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.