Stepówka brunatnobrzucha

Stepówka brunatnobrzucha (Pterocles exustus) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie brunatne, u samicy z ciemnym, dość gęstym prążkowaniem, ciemną przepaską na piersi. Boki głowy bez prążków, brzuch ciemniejszy poprzez gęste prążki. Samiec ma mniej prążków, gładką głowę i szyję, brunatny brzuch. Końce skrzydeł i ich spód ciemne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w Afryce w okolicach równika i Azji od Półwyspu arabskiego po Indie. Introdukowany na Hawajach. Preferuje tereny otwarty z zaroślami, tereny trawiaste i pustynne.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 29-33 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaStepówka kalaharyjska
Pterocles burchelli
ikonaStepówka czarnobrzucha
Pterocles orientalis
ikonaStepówka indyjska
Pterocles indicus
ikonaStepówka żółtogardła
Pterocles gutturalis
ikonaStepówka czarnolica
Pterocles decoratus
ikonaStepówka dwuwstęgowa
Pterocles bicinctus
ikonaStepówka białobrzucha
Pterocles alchata
ikonaStepówka namibijska
Pterocles namaqua
Stepówki
Stepówki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2022-03-08, GAT-6623



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Nik Borrow, Ron Demey - Birds of Ghana, ISBN 978-1-4081-2279-2, HELM 2010



Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
kolorowe skarpetki góra lodowa
Paw Puzzle
Kubek sowy
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.