Logo Media Nauka

Stepówka namibijska

Stepówka namibijska (Pterocles namaqua) to gatunek ptaka z rodziny stepówek. Upierzenie w kolorze piaskowym z kreskowaniem. Na piersi samca znajduje się brązowawa pręga. Barwy ciała doskonale maskują ptaki w otoczeniu.

Stepówka namibijska (Pterocles namaqua)
© EcoView - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Stepówka namibijska
Nazwa łacińska
Pterocles namaqua
Nazwy obce
angielska: Namaqua Sandgrouse
niemiecka: Nama-Flughuhn
francuska: Ganga namaqua
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1789)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Stepówki (Pterocliformes)
Rodzina: Stepówki (Ptreoclidae)

Występowanie i środowisko

Stepówka namibijska zamieszkuje południową część Afryki. Zasiedla suche tereny półpustynne i pustynne.

Tryb życia i zachowanie

Jest to jeden z nielicznych gatunków stepówek, który jest ptakiem wędrownym. Południowe populacje wędrują do Namibii i Botswany.

Morfologia i anatomia

Stepówka ta ma krótkie nogi, nie przeszkadza to jej w sprawnym chodzeniu.

Pożywienie

Stepówka namibijska zjada nasiona, kłącza i liście. Poluje także w mniejszym stopniu na owady i mięczaki. Ptaki te połykają także kamyki, które w żołądku pomagają w rozdrabnianiu pożywienia.

Rozmnażanie

Stepówki gniazdują na ziemi w niewielkim wgłębieniu. Samica najczęściej znosi 3, rzadko 2 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Pisklęta przez dwa miesiące od wyklucia piją wodę z nasączonych piór na brzuchu samca. To wyjątkowe zjawisko w świecie ptaków!

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-20, GAT-6622





© Media Nauka 2008-2018 r.