Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Świstunka, świstunka leśna
(Phylloscopus sibilatrix)

Świstunka, świstunka leśna (Phylloscopus sibilatrix) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych, mniejszy od wróbla o dość jaskrawym ubarwieniu. Ciało z wierzchu jest żółtawe z zielonkawym odcieniem. Nad okiem biegnie żółta brew. Podbródek i pierś również są żółte. Skrzydła dość długie, ogon krótki.

Świstunka, świstunka leśna (Phylloscopus sibilatrix)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Świstunka, świstunka leśna (Phylloscopus sibilatrix)
Nazwy obce
angielska: Wood Warbler
niemiecka: Waldlaubsänger
czeska: Budníček lesní
francuska: Pouillot siffleur
Pierwsze opisanie gatunku
(Bechstein, 1793)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Świstunka, świstunka leśna - mapa występowania na świecieŚwistunka, świstunka leśna - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 13 cm
Ciężar: do 10 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie poza rejonem śródziemnomorskim oraz w Azji. W Polsce występuje pospolicie w lasach liściastych i mieszanych. Preferuje tereny nizinne. Zimuje w Afryce na południe od Sahary.

Tryb życia i zachowanie

Ma przyjemny głos, śpiew przypomina świergot. To ptak wędrowny. Przylatuje do nas od drugiej połowy kwietnia do maja, a odlatuje w sierpniu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 13 cm, skrzydła do 9 cm. Osiąga ciężar 10 g.

Pożywienie

Poluje na owady, pająki i inne bezkręgowce.

Rozmnażanie

Buduje na ziemi kuliste gniazdo z bocznym wejściem. Samica w maju składa 5-7 jaj jeden raz w roku (bardzo rzadko dwa razy). Przez dwa tygodnie jaja są wysiadywane przez samca i samicę. Karmienie piskląt odbywa się przez 11-12 dni. Pisklęta w pierwszych dniach życia po wykluciu są ogrzewane przez samicę.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Jest w Polsce ptakiem chronionym.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-16, GAT-3332


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
świstunka
   tlo-ikonatlo-ikona       

Przylot do kraju świstunki leśnej.

    tlo-ikonatlo-ikona      

Okres lęgowy świstunki leśnej.

       tlo-ikona    

Świstunka leśna odlatuje na zimę do Afryki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.