Świstunki

Świstunki (Phylloscopidae) to rodzina ptaków wróblowych. Rodzina została wyodrębniona z pokrzewkowatych.

Wygląd

To niewielkie ptaki o szaro-brązowawym, oliwkowym, żółtawym upierzeniu, pokroju wróbla, często z jasną brwią. Poszczególne gatunki trudne do odróżnienia.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


PiecuszekPiecuszek PL Lęgowy Liczny

Phylloscopus trochilus

Piecuszek to rodzima świstunka, bardzo podobna do pierwiosnka, od którego różni sę przede wszystkim bardziej żółtym upierzeniem. Jest pospolita w Polsce. Ma dłuższe niż pierwiosnek skrzydła. Ubarwienie ma bardziej żółte. Brew jest bardziej wyraźna.


PierwiosnekPierwiosnek PL Lęgowy Liczny

Phylloscopus collybita

Pierwiosnek to jeden z najwcześniej pojawiających się w naszym kraju ptaków, skąd pochodzi jego nazwa. Jest to ptak z grupy świstunek. Z wierzchu ptak ten jest oliwkowobrunatny, od spodu białawy. Na gardle i piersi znajduje się delikatna żółta plama.


Świstunka ałtajskaŚwistunka ałtajska PL Zalatujący wyjątkowo

Abrornis humei

Świstunka ałtajska (Abrornis humei) to gatunek ptaka z rodziny świstunek, podobny do świstunki żółtawej. Dziób zwykle ciemny, nogi ciemne. Wierzch ma oliwkowo-szary kolor, spód białawy.


Świstunka brunatnaŚwistunka brunatna PL Zalatujący

Phylloscopus fuscatus

Świstunka brunatna (Phylloscopus fuscatus) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. W ubarwieniu brak żółtozielonych kolorów, jak u innych przedstawicieli rodzaju. Upierzenie brunatne z wierzchu, spód jasny.


Świstunka górskaŚwistunka górska PL Lęgowy sporadycznie Zalatujący

Rhadina bonelli

Świstunka górska (Rhadina bonelli) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Wierzch szarozielonkawobrunatny, spód białawy. Na kuprze widoczna żółta plama.


Świstunka grubodziobaŚwistunka grubodzioba PL Zalatujący wyjątkowo

Phylloscopus schwarzi

Świstunka grubodzioba (Phylloscopus schwarzi) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Upierzenie z wierzchu szarobrunatne, lekko żółtawe, oliwkowe. Spód jasny. Nad okiem biegnie jasna brew.


Świstunka leśnaŚwistunka leśna PL Lęgowy Liczny

Rhadina sibilatrix

Świstunka, świstunka leśna (Rhadina sibilatrix) to gatunek ptaka z rodziny świstunek, mniejszy od wróbla o dość jaskrawym ubarwieniu. Ciało z wierzchu jest żółtawe z zielonkawym odcieniem. Nad okiem biegnie żółta brew.


Świstunka północnaŚwistunka północna PL Zalatujący wyjątkowo

Seicercus borealis

Świstunka północna (Seicercus borealis) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Upierzenie szaro-oliwkowe z jaśniejszym spodem. Nad okiem jasna brew.


Świstunka żółtawaŚwistunka żółtawa PL Zalatujący

Abrornis inornatus

Świstunka żółtawa (Abrornis inornatus) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Wierzch szarooliwkowy, spód biały z żółtym odcieniem. Nad okiem biegnie żółta brew. Żółte są również dwa paski na skrzydle.


WójcikWójcik PL Lęgowy sporadycznie Zalatujący Skrajnie nieliczny

Seicercus trochiloides

Wójcik, pokrzewka zielonawa (Seicercus trochiloides) to rzadki u nas ptak z rodziny świstunek, najrzadziej u nas gniazdująca świstunka. Wójcik jest bardzo podobny do pierwiosnka.


Świstunka kanaryjskaŚwistunka kanaryjska

Phylloscopus canariensis

Świstunka kanaryjska (Phylloscopus canariensis) to gatunek małego ptaka z rodziny świstunek. Ubarwienie brązowe, spód jaśniejszy. Nad okiem jaśniejsza brew.


Świstunka szarolicaŚwistunka szarolica

Seicercus castaniceps

Świstunka szarolica (Seicercus castaniceps) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Na głowie brązowa czapeczka z czarnymi paskami. Lica, gardło, szyja, kark i pierś - szare. Reszta oliwkowo-żółta.


Świstunka żółtopierśnaŚwistunka żółtopierśna

Seicercus montis

Świstunka żółtopierśna (Seicercus montis) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Upierzenie z wierzchu oliwkowe, spód żółty. Głowa pomarańczowa.





Inne gatunki

  • świstunka nepalska (Abrornis chloronotus)
  • świstunka świerkowa (Abrornis forresti)
  • świstunka chińska (Abrornis kansuensis)
  • świstunka szarogardła (Abrornis maculipennis)
  • świstunka złotawa (Abrornis proregulus)
  • świstunka rdzawopręga (Abrornis pulcher)
  • świstunka żółto-zielona (Abrornis subviridis)
  • świstunka syczuańska (Abrornis yunnanensis)
  • świstunka słoneczna (Phylloscopus affinis)
  • świstunka wierzbowa (Phylloscopus armandii)
  • świstunka okopcona (Phylloscopus fuligiventer)
  • świstunka żółtobrzucha (Phylloscopus griseolus)
  • świstunka iberyjska (Phylloscopus ibericus)
  • świstunka gruzińska (Phylloscopus lorenzii)
  • świstunka afgańska (Phylloscopus neglectus)
  • świstunka turniowa (Phylloscopus occisinensis)
  • świstunka szarawa (Phylloscopus sindianus)
  • świstunka płowobrzucha (Phylloscopus subaffinis)
  • świstunka cienkodzioba (Phylloscopus tytleri)
  • świstunka złotorzytna (Rhadina orientalis)
  • świstunka okularowa (Seicercus affinis)
  • świstunka posępna (Seicercus amoenus)
  • świstunka sachalińska (Seicercus borealoides)
  • świstunka szerokobrewa (Seicercus budongoensis)
  • świstunka złotookularowa (Seicercus burkii)
  • świstunka indochińska (Seicercus calciatilis)
  • świstunka żółtolica (Seicercus cantator)
  • świstunka cytrynowa (Seicercus cebuensis)
  • świstunka zielona (Seicercus claudiae)
  • świstunka oliwkowa (Seicercus coronatus)
  • świstunka zielonogrzbieta (Seicercus emeiensis)
  • świstunka żółtoucha (Seicercus emilsalimi)
  • świstunka kamczacka (Seicercus examinandus)
  • świstunka nizinna (Seicercus goodsoni)
  • świstunka białobrzucha (Seicercus grammiceps)
  • świstunka hajnańska (Seicercus hainanus)
  • świstunka czarnołbista (Seicercus herberti)
  • świstunka wyspowa (Seicercus ijimae)
  • świstunka rdzawolica (Seicercus laetus)
  • świstunka katangijska (Seicercus laurae)
  • świstunka atolowa (Seicercus maforensis)
  • świstunka wielkodzioba (Seicercus magnirostris)
  • świstunka uboga (Seicercus makirensis)
  • świstunka białosterna (Seicercus muleyitensis)
  • świstunka kaukaska (Seicercus nitidus)
  • świstunka zielono-siwa (Seicercus occipitalis)
  • świstunka żółtowstęga (Seicercus ogilviegranti)
  • świstunka żółtobrewa (Seicercus olivaceus)
  • świstunka zielonolica (Seicercus omeiensis)
  • świstunka amurska (Seicercus plumbeitarsus)
  • świstunka ciemnogłowa (Seicercus poliogenys)
  • świstunka białogardła (Seicercus presbytes)
  • świstunka rododendronowa (Seicercus reguloides)
  • świstunka czarnobrewa (Seicercus ricketti)
  • świstunka długodzioba (Seicercus rotiensis)
  • świstunka żółtogardła (Seicercus ruficapilla)
  • świstunka celebeska (Seicercus sarasinorum)
  • świstunka gładka (Seicercus soror)
  • świstunka jasnolica (Seicercus suaramerdu)
  • świstunka brązowa (Seicercus tenellipes)
  • świstunka birmańska (Seicercus tephrocephalus)
  • świstunka paskogłowa (Seicercus trivirgatus)
  • świstunka ciemna (Seicercus umbrovirens)
  • świstunka dębowa (Seicercus valentini)
  • świstunka himalajska (Seicercus whistleri)
  • świstunka japońska (Seicercus xanthodryas)
  • świstunka szarogłowa (Seicercus xanthoschistos)

Występowanie i środowisko

W Polce można spotkać 8-9 gatunków świstunek.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te żyją pośród drzew. To ptaki wędrowne.

Morfologia i anatomia

Długość ciała od 10 do 12 cm, ciężar od 5 do 10 g.

Rozmnażanie

Gniazda kuliste, nisko nad ziemią.

Pożywienie

Świstunki polują na owady.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem PL
(wszystkie wymienione polskie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

     Piecuszek: Okres występowania w Polsce piecuszka.
    Pierwiosnek: Okres występowania w Polsce pierwiosnka.
          Świstunka leśna: Przylot do kraju świstunki leśnej.
          Świstunka leśna: Okres lęgowy świstunki leśnej.
           Świstunka leśna: Świstunka leśna odlatuje na zimę do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Ptaki online na żywo

Ptaki online na żywo

W Internecie jest wiele stron z możliwością podglądania ptaków na żywo online, za pośrednictwem kamer. Najczęściej podgląda się ptaki w ich gniazdach oraz przy karmnikach.

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2021-06-01, RODZ-1641
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-28



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.