Logo Media Nauka

Świstunka żółtawa (Phylloscopus inornatus)
© kajornyot - stock.adobe.com

Świstunka żółtawa

Świstunka żółtawa (Phylloscopus inornatus) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych. Wierzch szarooliwkowy, spód biały z żółtym odcieniem. Nad okiem biegnie żółta brew. Żółte są również dwa paski na skrzydle. Często na głowie widoczna jasna kreska.

Występowanie i środowisko PL

Ptak te gniazduje w Azji. Preferuje środowisko leśne. Zimuje na południu kontynentu. Gatunek ten sporadycznie zalatuje do naszego kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 10 cm, ciężar około 6 g.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Buduje na ziemi lub na krzewie kuliste gniazdo z bocznym wejściem. samica znosi 5-7 jaj.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-3337


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPiecuszek
Phylloscopus trochilus
ikonaPierwiosnek
Phylloscopus collybita
ikonaŚwistunka ałtajska
Phylloscopus humei
ikonaŚwistunka brunatna
Phylloscopus fuscatus
ikonaŚwistunka górska
Phylloscopus bonelli
ikonaŚwistunka, świstunka leśna
Phylloscopus sibilatrix
ikonaWójcik
Phylloscopus trochiloides
Pokrzewkowate
Pokrzewkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.