PL

Świstunka żółtawa

Świstunka żółtawa (Phylloscopus inornatus) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych. Wierzch szarooliwkowy, spód biały z żółtym odcieniem. Nad okiem biegnie żółta brew. Żółte są również dwa paski na skrzydle. Często na głowie widoczna jasna kreska.


Świstunka żółtawa(Phylloscopus inornatus)
© kajornyot - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak te gniazduje w Azji. Preferuje środowisko leśne. Zimuje na południu kontynentu. Gatunek ten sporadycznie zalatuje do naszego kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 10 cm, ciężar około 6 g.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Buduje na ziemi lub na krzewie kuliste gniazdo z bocznym wejściem. samica znosi 5-7 jaj.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-3337




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.