Logo Media Nauka

Świstunka ałtajska (Phylloscopus humei)
© Szymon Bartosz - stock.adobe.com

Świstunka ałtajska

Świstunka ałtajska (Phylloscopus humei) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych, podobny do świstunki żółtawej. Dziób zwykle ciemny, nogi ciemne. Wierzch ma oliwkowo-szary kolor, spód białawy. Nad okiem biegnie jasna brew.

Występowanie i środowisko PL

Ptak te gniazduje w Azji od Mongolii po Chiny i Himalaje. Zimuje na południu kontynentu, w tym w Indiach. Gatunek ten kilka razy zaobserwowano w naszym kraju.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 9-10 cm.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-10943


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPiecuszek
Phylloscopus trochilus
ikonaPierwiosnek
Phylloscopus collybita
ikonaŚwistunka brunatna
Phylloscopus fuscatus
ikonaŚwistunka górska
Phylloscopus bonelli
ikonaŚwistunka żółtawa
Phylloscopus inornatus
ikonaŚwistunka, świstunka leśna
Phylloscopus sibilatrix
ikonaWójcik
Phylloscopus trochiloides
Pokrzewkowate
Pokrzewkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.