PL

Świstunka ałtajska

Świstunka ałtajska (Phylloscopus humei) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych, podobny do świstunki żółtawej. Dziób zwykle ciemny, nogi ciemne. Wierzch ma oliwkowo-szary kolor, spód białawy. Nad okiem biegnie jasna brew.


Świstunka ałtajska(Phylloscopus humei)
© Szymon Bartosz - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Ptak te gniazduje w Azji od Mongolii po Chiny i Himalaje. Zimuje na południu kontynentu, w tym w Indiach. Gatunek ten kilka razy zaobserwowano w naszym kraju.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 9-10 cm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-10943




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.