logo

Świstunka północna

Świstunka północna (Phylloscopus borealis) to gatunek ptaka z rodziny świstunek. Upierzenie szaro-oliwkowe z jaśniejszym spodem. Nad okiem jasna brew.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w północnej części Azji, Europy, na Alasce, zimuje zaś w Indonezji. Wyjątkowo zalatuje do Polski (pojedyncze odnotowanie).

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Na zimowiska pokonuje znaczne odległości.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11,5-13 cm.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2021-06-02, GAT-3330




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŚwistunka grubodzioba
Phylloscopus schwarzi
ikonaŚwistunka kanaryjska
Phylloscopus canariensis
ikonaPiecuszek
Phylloscopus trochilus
ikonaPierwiosnek
Phylloscopus collybita
ikonaŚwistunka ałtajska
Phylloscopus humei
ikonaŚwistunka brunatna
Phylloscopus fuscatus
ikonaŚwistunka górska
Phylloscopus bonelli
ikonaŚwistunka żółtawa
Phylloscopus inornatus
ikonaŚwistunka, świstunka leśna
Phylloscopus sibilatrix
ikonaWójcik
Phylloscopus trochiloides
Świstunki
Świstunki

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Michał Radziszewski, Mateusz Matysiak - Atlas Ptaków Polski - ilustrowana encyklopedia, ISBN 978-83-7705-659-2, Fenix
  • Lars Svensson - Przewodnik Collinsa - Ptaki, ISBN 978-83-7763-261-1, Multico 2012




Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
kolorowe skarpetki góra lodowa
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek zwierzęta Bałtyku
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.