Logo Media Nauka
PL

Wójcik

Wójcik, pokrzewka zielonawa (Phylloscopus trochiloides) to rzadki u nas ptak z rodziny pokrzewkowatych, najrzadziej u nas gniazdująca świstunka. Wójcik jest bardzo podobny do pierwiosnka, od którego różni się jasną pręgą na skrzydle oraz szeroką, żółtawą brwią. Charakterystyczna jest dość duża głowa. Ciało z wierzchu jest zielonkawe, spód jasny. Policzki i podbródek są również jasne. Nogi są ciemne.

Wójcik (Phylloscopus trochiloides)
© UTOPIA - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wójcik
Nazwa łacińska
Phylloscopus trochiloides
Nazwy obce
angielska: Greenish Warbler
niemiecka: Grünlaubsänger
czeska: Budníček zelený
francuska: Pouillot verdâtre
hiszpańska: Mosquitero verdoso
Pierwsze opisanie gatunku
(Sundevall, 1837)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 10 cm do 11.5 cm
Rozpiętość skrzydeł: 18 cm.
Ciężar: do 10 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

W Polsce bardzo rzadki. Przebywa w koronach drzew lasów mieszanych. W Azji dochodzi do 4500 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Wójcik śpiewa donośnym, zmiennym głosem o rozmaitych i szybko zmieniających się dźwiękach. Przejawia zachowania terytorialne.

Morfologia i anatomia

Wójcik osiąga długość ciała od 10 do 11,5 cm, a rozpiętość skrzydeł nie przekracza 18 cm. Ciężar ciała waha się od 6,5 do 10,5 g.

Pożywienie

Poluje na owady. Rzadziej zjada ślimaki, owoce i nasiona.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Buduje kuliste gniazda z bocznym otworem. Budulec stanowi mech, liście i trawy. Wyściółka to włosie. Gniazdo umieszczone jest na ziemi w gęstym poszyciu, bardzo często w skarpie, pośród korzeni. Samica znosi raz w roku od 3 do 7 jaj, które sama wysiaduje blisko przez dwa tygodnie. Młode opuszczają gniazdo po 2 tygodniach od wyklucia.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-01, GAT-3339





© Media Nauka 2008-2018 r.