Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Piecuszek

Piecuszek (Phylloscopus trochilus) to bardzo podobna do pierwiosnka krajowa świstunka. Ma dłuższe niż pierwiosnek skrzydła. Ubarwienie ma bardziej żółte. Brew jest bardziej wyraźna. Osobniki młode mają żółty spód. U ptaków dojrzałych żółty kolor występuje na piersi i gardle, a spód jest białawy. Kolor upierzenia zależy od pory roku.

Piecuszek (Phylloscopus trochilus)
© fsanchex - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piecuszek (Phylloscopus trochilus)
Nazwy obce
angielska: Willow Warbler
niemiecka: Fitis
czeska: Budníček větší
francuska: Pouillot fitis
hiszpańska: Mosquitero musical
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Piecuszek - mapa występowania na świeciePiecuszek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 11 cm do 12 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 16.5 cm do 22 cm.
Ciężar: od 5 g do 12 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Na zimę odlatuje do Afryki poniżej równika. Preferuje lasy z bogatym podszyciem, także śródpolne zadrzewienia. W Polsce spotykany jest na terenie całego kraju.

Tryb życia i zachowanie

Jesienią ptaki te tworzą zwykle małe grupy. Nie jest tak ruchliwy jak pierwiosnek.

Pożywienie

Poluje na owady i pajęczaki. Późnym latem i jesienią zjada także jagody i owoce roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1, czasem 2 lęgi w ciągu roku. Ciężar budowy gniazda, wysiadywania jaj oraz wychowania młodych spoczywa na samicy. Samica składa (3) 4-8 (9) jaj. Inkubacja trwa 12-14 dni. Po 11-15 dniach młode stają się lotne.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-18, GAT-851

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
piecuszek
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce piecuszka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








© Media Nauka 2008-2018 r.