Logo Media Nauka
PL

Piecuszek

Piecuszek (Phylloscopus trochilus) to bardzo podobna do pierwiosnka krajowa świstunka. Ma dłuższe niż pierwiosnek skrzydła. Ubarwienie ma bardziej żółte. Brew jest bardziej wyraźna. Osobniki młode mają żółty spód. U ptaków dojrzałych żółty kolor występuje na piersi i gardle, a spód jest białawy. Kolor upierzenia zależy od pory roku.

Piecuszek (Phylloscopus trochilus)
© fsanchex - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Piecuszek
Nazwa łacińska
Phylloscopus trochilus
Nazwy obce
angielska: Willow Warbler
niemiecka: Fitis
czeska: Budníček větší
francuska: Pouillot fitis
hiszpańska: Mosquitero musical
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Piecuszek - mapa występowania na świeciePiecuszek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 11 cm do 12 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 16.5 cm do 22 cm.
Ciężar: od 5 g do 12 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Na zimę odlatuje do Afryki poniżej równika. Preferuje lasy z bogatym podszyciem, także śródpolne zadrzewienia. W Polsce spotykany jest na terenie całego kraju.

Tryb życia i zachowanie

Jesienią ptaki te tworzą zwykle małe grupy. Nie jest tak ruchliwy jak pierwiosnek.

Pożywienie

Piecuszek poluje na owady i pajęczaki. Późnym latem i jesienią zjada także jagody i owoce roślin.

Rozmnażanie

Wyprowadza jeden, czasem dwa lęgi w ciągu roku. Ciężar budowy gniazda, wysiadywania jaj oraz wychowania młodych spoczywa na samicy. Samica składa (3) 4-8 (9) jaj. Inkubacja trwa 12-14 dni. Po 11-15 dniach młode stają się lotne.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-18, GAT-851

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
piecuszek
     

Okres występowania w Polsce piecuszka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia






© Media Nauka 2008-2018 r.