Logo Media Nauka

Świstunka brunatna (Phylloscopus fuscatus)
© kajornyot - stock.adobe.com

Świstunka brunatna

Świstunka brunatna (Phylloscopus fuscatus) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych. W ubarwieniu brak żółtozielonych kolorów, jak u innych przedstawicieli rodzaju. Upierzenie brunatne z wierzchu, spód jasny. Nad okiem biegnie jasna brew.

Występowanie i środowisko PL

Ptak te gniazduje w Azji. Zimuje na południu kontynentu. Preferuje górskie zarośla. Gatunek ten sporadycznie obserwowano w naszym kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 12,5 cm, ciężar około 10 g.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Buduje na ziemi lub na krzewie kuliste gniazdo z bocznym wejściem. samica znosi 4-6 jaj.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-08, GAT-3335


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPiecuszek
Phylloscopus trochilus
ikonaPierwiosnek
Phylloscopus collybita
ikonaŚwistunka ałtajska
Phylloscopus humei
ikonaŚwistunka górska
Phylloscopus bonelli
ikonaŚwistunka żółtawa
Phylloscopus inornatus
ikonaŚwistunka, świstunka leśna
Phylloscopus sibilatrix
ikonaWójcik
Phylloscopus trochiloides
Pokrzewkowate
Pokrzewkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.