Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Pierwiosnek
(Phylloscopus collybita)

Pierwiosnek (Phylloscopus collybita) to rodzima świstunka, liczna i pospolita w Polsce, bardzo podobna do piecuszka. Z wierzchu ptak ten jest oliwkowobrunatny, od spodu białawy. Na gardle i piersi znajduje się delikatna żółta plama. Nad okiem biegnie jasna, krótka brew. Nogi i dziób są ciemne.

Pierwiosnek (Phylloscopus collybita)
© tassos1966 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pierwiosnek (Phylloscopus collybita)
Nazwy obce
angielska: Common Chiffchaff
niemiecka: Zilpzalp, Weidenlaubsänger
czeska: Budníček menší
francuska: Pouillot véloce
hiszpańska: Mosquitero común
Pierwsze opisanie gatunku
(Vieillot, 1817)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pierwiosnek - mapa występowania na świeciePierwiosnek - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 10 cm do 12 cm
Długość ogona: 5 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 15 cm do 21 cm.
Ciężar: od 5 g do 11 g
Podgatunki
P. c. tristis - pierwiosnek syberyjski
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Pokrzewkowate (Sylviidae)
Głos
Samce wydają odgłos "clip - clap". Inne odgłosy to pojedyncze "wid", "dic".

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie i Azji. Zimowiska znajdują się na południu Europy, w Afryce i Azji. Preferuje środowisko leśne. Pojawia się także w różnego typu zadrzewieniach. W Polsce jest to ptak liczny na terenie całego kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak częściowo wędrowny. To jedna z niewielu świstunek, które zimują w Europie. Jest samotnikiem.

Pożywienie

Poluje na owady i pajęczaki. Czasem zjada też owoce i nasiona roślin.

Rozmnażanie

Zwykle ptak ten wyprowadza dwa lęgi w roku. Samce mogą mieć 2-3 samice. To samica buduje kuliste gniazdo z bocznym wejściem i wysiaduje jaja. Gniazdo znajduje się nisko nad ziemią lub na ziemi pod osłoną roślinności. W zniesieniu od 4 do 7 (11) jaj. Samiec zwykle bierze udział w karmieniu piskląt. Młode uzyskują zdolność do lotu po 14-16 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

To jeden z pierwszych ptaków jakie pojawiają się wiosną po odbyciu migracji z terenów zimowisk.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-17, GAT-850


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
pierwiosnek
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres występowania w Polsce pierwiosnka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.