PL

Świstunka górska

Świstunka górska (Phylloscopus bonelli) to gatunek ptaka z rodziny pokrzewkowatych. Wierzch szarozielonkawobrunatny, spód białawy. Na kuprze widoczna żółta plama. Żółtawe są też skraje pokryw skrzydłowych, sterówek oraz lotek. Nad okiem rysuje się niewyraźnie jasna brew. Nogi oraz dziób mają brunatną barwę. Wokół oczu widać dość wyraźnie obrączkę. Brak dymorfizmu płciowego.


Świstunka górska(Phylloscopus bonelli)
© Parato - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie i Afryce. Gatunek zasiedla lasy w górach. Do Polski czasem tylko zalatuje z Europy południowo-zachodniej. Zaledwie kilka obserwacji w kraju.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Zimuje w Afryce.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 12 cm, rozpiętość skrzydeł 16-18 cm, a ciężar ciała 7 g.

Pożywienie

Poluje na owady i pajęczaki.

Rozmnażanie

Świstunka górska wije kuliste gniazdo i umieszcza je na ziemi. Od maja do czerwca samica składa 5-7 jaj. Inkubacja trwa 13-15 dni. Po 10-12 młode już opuszczają gniazdo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Gatunek podlega w Polsce ochronie ścisłej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-02-02, GAT-3333




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.