Szczygieł

Szczygieł (Carduelis carduelis) to ptak z rodziny ziarnojadów podrodziny łuszczaków. Jest mniejszy od wróbla domowego. Samica i samiec są tej samej wielkości. Charakterystyczna dla szczygła jest czerwona głowa w części przedniej. Wierzch głowy czarny, boki białe. Spód jest również biały, otoczony żółtordzawą powierzchnią. Grzbiet i kark są brązowe. Na skrzydłach znajduje się szeroki pas w kolorze żółtym. Ogon i skrzydła są czarne.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Szczygieł (Carduelis carduelis)

© fotomaster - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w północnej Afryce, Azji Mniejszej, Azji Środkowej i Europie. Introdukowany w Australii oraz Ameryce Południowej (Urugwaj). Zamieszkuje brzegi lasów liściastych i mieszanych, parki, ogrody. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym.

Tryb życia i zachowanie

Poza okresem lęgowym tworzy małe stadka. Jest towarzyski. Prowadzi osiadły lub częściowo wędrowny tryb życia. Do naszego kraju przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje na południe przez Karkonosze w październiku i listopadzie. Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem.

Głos przypomina krótkie "tikelit" lub "sztigelit". Jest ostry i wysoki. W locie odzywa się krócej: "cit". Śpiew jest miły, miauczący.

Morfologia i anatomia

Jajo szczygła ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 17,1 mm × 12,9 mm.

jajo szczygła

Pożywienie

Szczygły zjadają owady, zwłaszcza dwuskrzydłe, chrząszcze i gąsienice oraz nasiona chwastów, najchętniej ostu i łopianu.

Pobierają pokarm bezpośrednio z ziemi lub z kwiatostanów, często zwisając głową w dół.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gniazdo buduje wysoko na drzewie liściastym, na brzegu gałęzi. Gniazdo ma średnicę 7-8 cm. Jest grubościenne. Budowane jest z puchu roślinnego, traw, korzonków, wysłane jest włosiem i puchem. Wyprowadza dwa lęgi w roku - w maju i czerwcu oraz w czerwcu i lipcu. Samica znosi 4-5 jaj, które wysiaduje sama przez 13-14 dni. Młode przebywają w gnieździe przez 1-15 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce szczygieł jest gatunkiem ptaka chronionego.


Filmy



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Szczygły przylatują do Polski.
          Trwa pierwszy sezon lęgowy u szczygła.
          Trwa drugi sezon lęgowy u szczygła.
          Szczygły odlatują na południe.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Ile jest ptaków na świecie?
Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.76 / 69.2%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2013-11-19, GAT-643
Data aktualizacji artykułu: 2023-10-28




©® Media Nauka 2008-2023 r.