PL

Osetnik

Osetnik (Serinus citrinella) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny ziarnojadów. Jest mniejszy od wróbla. Upierzenie w większości żółtozielone. Samiec ma żółty spód ciała oraz czoło. Kark i boki są szare, a grzbiet oliwkowy. Skrzydła są ciemne z żółtozielonymi paskami. Samica jest mniej żółta od samca.


Osetnik (Serinus citrinella)
Prawdopodobnie osetnik. © Parato - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Osetnik gniazduje w górach środkowej i południowej części Europy. W Polsce potwierdzono zaledwie kilka obserwacji. Najczęściej można go spotkać w Alpach. Zimuje w południowo-zachodniej części Europy. Spotykany na skrajach lasów i łąk.

Tryb życia i zachowanie

Wiosną tworzy dość duże stada.

Morfologia i anatomia

Osiąga 12 cm długości ciała.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko w koronie drzew. Gatunek słabo poznany pod względem rozrodu. W zniesieniu 4-6 jaj.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-11-17, GAT-12746




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.