Szerokodzioby

Szerokodzioby (Eurylaimidae) to rodzina niewielkich ptaków z rodziny wróblowych, która liczy dziś 15 gatunków w 8 rodzajach. W Polsce ptaki te nie występują.

Wygląd

Upierzenie brązowe, czarne, zielone, czerwone, srebrne z jaskrawymi i kontrastującymi obszarami. Ptaki te zwykle mają kolorowy, niemal fosforyzujący dziób. Dymorfizm płciowy i wiekowy jest zwykle słabo zaznaczony. Szerokodzioby mają krępe i przysadziste ciało, z krótkim ogonem. Dziób, jak mówi sama nazwa rodziny, jest zwykle bardzo szeroki. Na jego końcu znajduje się haczyk.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Nosoczub szmaragdowyNosoczub szmaragdowy

Calyptomena viridis

Nosoczub szmaragdowy (Calyptomena viridis ) to ptak z rodziny szerokodziobów o przysadzistej sylwetce i krótkim, kwadratowym ogonie. Upierzenie intensywnie zielone, na spodzie rozjaśnione.


Szerokodziób różowodziobySzerokodziób różowodzioby

Corydon sumatranus

Szerokodziób różowodzioby to ptak z rodziny szerokodziobów o czarnym upierzeniu poza brązowawymi sterówkami z białą plamą, żółtopomarańczową piersią i pomarańczową plamą na grzbiecie.





Inne gatunki

  • Nosoczub modrobrzuchy (Calyptomena hosii)
  • Nosoczub czarnogardły (Calyptomena whiteheadi)
  • Szerokodziób białoskrzydły (Cymbirhynchus macrorhynchos)
  • Szerokodziób purpurowy (Eurylaimus javanicus)
  • Szerokodziób obrożny (Eurylaimus ochromalus)
  • Szerokodziób filipiński (Eurylaimus steerii)
  • Szerokodziób długosterny (Psarisomus dalhousiae)
  • Szerokodziób zielony (Pseudocalyptomena graueri)
  • Szerokodziób czarnobrewy (Serilophus lunatus)
  • Szerokodziób ubogi (Smithornis capensis)
  • Szerokodziób rdzawoboczny (Smithornis rufolateralis)
  • Szerokodziób ciemny (Smithornis sharpei)

Występowanie i środowisko

Szerokodzioby są obecne w Azji i Afryce. W Azji obszar występowania obejmuje Chiny, Indie i dalej na południowy-wschód, w Afryce jest to obszar równikowy i dalej na południe. Ptaki te zamieszkują lasy tropikalne oraz różnego rodzaju zarośla.

Tryb życia i zachowanie

Szerokodzioby odzywają się zwykle głośnymi gwizdami i trelami. Również terkoczą i rechoczą.

Morfologia i anatomia

Osiągają rozmiary od 11,5 do 27,5 cm długości ciała oraz od 10 do 163 g masy ciała.

Rozmnażanie

Ptaki te budują dość duże i niezbyt staranne wiszące gniazda, zamknięte, z bocznym wejściem oraz z czymś w rodzaju ogona. Samica składa 2-3 w tropikach lub 4-8 jaj w okolicach Himalajów.

Pożywienie

Ptaki te polują na stawonogi, zjadają również owoce.

Ochrona i zagrożenia

Kilka gatunków uznawanych jest za zagrożone.

Ciekawostki

To słabo poznane ptaki. Po śmierci szerokodzioba dziób traci swój fosforyzujący kolor, można go więc podziwiać wyłącznie w naturze.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-07, RODZ-1323



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.