Logo Media Nauka

Facebook

Szerokodziób długosterny (Psarisomus dalhousiae)
© aee_werawan - stock.adobe.com

Szerokodziób długosterny

Szerokodziób długosterny, szerokodziób papuzi (Psarisomus dalhousiae) to ptak z rodziny szerokodziobów. Upierzenie intensywnie zielone poza czarno-białym wierzchem głowy, żółtozieloną resztą głowy, zaś ogon i cześć lotek są niebieskie. Na karku biała obroża.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Himalajach , na półwyspie Indochińskim i Malajskim. Jest też obecny na Sumatrze i Borneo. Preferuje leśne środowisko.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy małe stada. Jest mało płochliwy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm, z czego połowa przypada na ogon.

Pożywienie

Poluje na owady.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-05, GAT-8485




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNosoczub szmaragdowy
Calyptomena viridis
ikonaSzerokodziób czarnobrewy
Serilophus lunatus
Szerokodzioby
Szerokodzioby

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Kostka
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.