Logo Media Nauka

Szerokodziób długosterny (Psarisomus dalhousiae)
© aee_werawan - stock.adobe.com

Szerokodziób długosterny

Szerokodziób długosterny, szerokodziób papuzi (Psarisomus dalhousiae) to ptak z rodziny szerokodziobów. Upierzenie intensywnie zielone poza czarno-białym wierzchem głowy, żółtozieloną resztą głowy, zaś ogon i cześć lotek są niebieskie. Na karku biała obroża.

Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Himalajach , na półwyspie Indochińskim i Malajskim. Jest też obecny na Sumatrze i Borneo. Preferuje leśne środowisko.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy małe stada. Jest mało płochliwy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 25 cm, z czego połowa przypada na ogon.

Pożywienie

Poluje na owady.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-05, GAT-8485


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNosoczub szmaragdowy
Calyptomena viridis
Szerokodzioby
Szerokodzioby

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.