Logo Media Nauka

Facebook

Szerokodziób czarnobrewy (Serilophus lunatus)
© kajornyot - stock.adobe.com

Szerokodziób czarnobrewy

Szerokodziób czarnobrewy (Serilophus lunatus) to ptak z rodziny szerokodziobów. Głowa i spód jasne. Nad okiem biegnie szeroka, czarna brew. Część skrzydła ma niebiesko-czarny kolor, reszta jest pomarańczowo-brązowa. Sterówki ogona są czarne.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten zasiedla południową część Azji i Indonezję. Występuje w leśnym środowisku.

Tryb życia i zachowanie

Jest osiadły.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 16-17 cm.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Buduje wiszące kuliste gniazda. Jaja wysiaduje samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-02, GAT-8484




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNosoczub szmaragdowy
Calyptomena viridis
ikonaSzerokodziób długosterny
Psarisomus dalhousiae
Szerokodzioby
Szerokodzioby

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Jacek Twardowski, Kamila Twardowska - Ptaki Świata, 978-83-8059-276-6, SBM 2016




Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.