Logo Media Nauka

Facebook

Uhla (Melanitta fusca)
© Erni - Fotolia.com

Uhla

Uhla (Melanitta fusca) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma czarne upierzenie, z białą plamą otaczającą oko, białe lusterko, pomarańczowożółty dziób. Samica jest brązowa, od spodu nieco jaśniejsza, z trzema jasnymi plamami na głowie. Ma również białe lusterko.

Występowanie i środowisko PL

Występuje na wodach śródlądowych tajgi i tundry. Zimę spędza na morzu, w tym na Bałtyku. Zalatuje też w głąb kraju.

Tryb życia i zachowanie

Uhla zimuje u nas od października do kwietnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 48-57 cm i ciężar 800 g - 2 kg. Skrzydło ma długość do 29 cm.

Pożywienie

Poluje na małże, ślimaki i inne organizmy wodne. Zjada tez pokarm roślinny. Nurkuje za pokarmem.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w dołku w gruncie. Czasem gnieździ się w norach lub dziuplach.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Uhla w Polsce podlega ochronie ścisłej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-29, GAT-4293


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

     Okres zimowania w Polsce uhli.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMarkaczka
Melanitta nigra
Kaczkowate
Kaczkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

Dlaczego ptaki lecą w kluczu?

W stadach duże ptaki na długich dystansach tworzą w locie szyk klucza w kształcie litery V. Dlaczego tak się dzieje?






Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.