PL

Uhla

Uhla (Melanitta fusca) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych. Samiec ma czarne upierzenie, z białą plamą otaczającą oko, białe lusterko, pomarańczowożółty dziób. Samica jest brązowa, od spodu nieco jaśniejsza, z trzema jasnymi plamami na głowie. Ma również białe lusterko.


Uhla(Melanitta fusca)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje na wodach śródlądowych tajgi i tundry. Zimę spędza na morzu, w tym na Bałtyku. Zalatuje też w głąb kraju.

Tryb życia i zachowanie

Uhla zimuje u nas od października do kwietnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała 48-57 cm i ciężar 800 g - 2 kg. Skrzydło ma długość do 29 cm.

Pożywienie

Poluje na małże, ślimaki i inne organizmy wodne. Zjada tez pokarm roślinny. Nurkuje za pokarmem.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi w dołku w gruncie. Czasem gnieździ się w norach lub dziuplach.

VU

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Uhla w Polsce podlega ochronie ścisłej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-29, GAT-4293

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Uhla
     

Okres zimowania w Polsce uhli.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.