Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Uszatka, sowa uszata
(Asio otus)

Uszatka, sowa uszata (Asio otus) to ptak wielkości wrony o charakterystycznych piórach, przypominających uszy (stąd nazwa) o długości 3 cm. Pióra te uszatka może kłaść płasko, wówczas ich nie widać. Oczy mają pomarańczowe tęczówki. Wierzch ciała ciemnobrunatny z ciemniejszymi kreskami i prążkami. Spód rdzawożółtawy z szerokimi kreskami. Samiec jest tak samo ubarwiony jak samica i jest nieco od niej mniejszy.

Uszatka, sowa uszata (Asio otus)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Uszatka, sowa uszata (Asio otus)
Nazwy obce
angielska: Northern Long-eared Owl
niemiecka: Waldohreule
czeska: Kalous ušatý
francuska: Hibou moyen-duc
hiszpańska: Búho chico
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Uszatka, sowa uszata - mapa występowania na świecieUszatka, sowa uszata - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 35 cm
Rozpiętość skrzydeł: 100 cm.
Ciężar: do 300 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Sowy (Strigiformes)
Rodzina: Puszczykowate (Strigidae)
Głos
Podczas godów cicho pohukuje. Głos ostrzegawczy, to skrzeczenie. Pisklęta po wyjściu z gniazda świszczą.

Występowanie i środowisko

Europa, Azja wschodnia, Ameryka Północna. Obok puszczyka jest to najbardziej pospolita sowa w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Uszatka jest aktywna o zmierzchu i nocą. Dzień spędza w koronie drzew. Poluje na terenie otwartym. Zimuje w opuszczonych gniazdach wron, srok, wiewiórek, gołębi, ptaków drapieżnych. Lot jest bardzo cichy, bezszelestny.

Pożywienie

Gryzonie, ptaki (głównie wróble). Głównie nornik zwyczajny (90% jej pokarmu).

Rozmnażanie

Jest to gatunek poligamiczny. Gniazda zakłada na drzewach iglastych w polach, parkach, przy drogach, na cmentarzach, na skraju lasu, najchętniej w starych gniazdach wron. Jaja składa tylko wtedy, gdy jest obfitość pokarmu. Wówczas wyprowadza jeden lęg w roku. Samica składa zwykle 4-5 jaj, czasem 6-8. Jaja są białe. Samica wysiaduje jaja 27-28 dni. Samiec karmi zarówno samicę jak i młode. Po 20 dniach młode opuszczają gniazdo i siedzą na gałęzi obok gniazda. Zaczynają latać po 33-35 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Gdy zima jest mroźna, uszatki skupiają się w grupy nawet 30 osobników. Czasem chronią się w miastach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2012-06-18, GAT-155


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
uszatka
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona      

Trwa okres lęgowy uszatki (czasem drugie zniesienie występuje w czerwcu)

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.