Uszatka (zwyczajna)

Uszatka, sowa uszata (Asio otus) to ptak wielkości wrony o charakterystycznych piórach, przypominających uszy (stąd nazwa) o długości 3 cm. Pióra te uszatka może kłaść płasko, wówczas ich nie widać. Oczy mają pomarańczowe tęczówki. Wierzch ciała ciemnobrunatny z ciemniejszymi kreskami i prążkami. Spód rdzawożółtawy z szerokimi kreskami. Samiec jest tak samo ubarwiony jak samica i jest nieco od niej mniejszy.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Uszatka (zwyczajna) (Asio otus)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Europa, Azja wschodnia, Ameryka Północna. Obok puszczyka jest to najbardziej pospolita sowa w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Uszatka jest aktywna o zmierzchu i nocą. Dzień spędza w koronie drzew. Poluje na terenie otwartym. Zimuje w opuszczonych gniazdach wron, srok, wiewiórek, gołębi, ptaków drapieżnych. Lot jest bardzo cichy, bezszelestny. Podczas godów cicho pohukuje. Głos ostrzegawczy, to skrzeczenie. Pisklęta po wyjściu z gniazda świszczą.

Pożywienie

Gryzonie, ptaki (głównie wróble). Głównie nornik zwyczajny (90% jej pokarmu).

Rozmnażanie

Jest to gatunek poligamiczny. Gniazda zakłada na drzewach iglastych w polach, parkach, przy drogach, na cmentarzach, na skraju lasu, najchętniej w starych gniazdach wron. Jaja składa tylko wtedy, gdy jest obfitość pokarmu. Wówczas wyprowadza jeden lęg w roku. Samica składa zwykle 4-5 jaj, czasem 6-8. Jaja są białe. Samica wysiaduje jaja 27-28 dni. Samiec karmi zarówno samicę jak i młode. Po 20 dniach młode opuszczają gniazdo i siedzą na gałęzi obok gniazda. Zaczynają latać po 33-35 dniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce ochronie gatunkowej.

Ciekawostki

Gdy zima jest mroźna, uszatki skupiają się w grupy nawet 30 osobników. Czasem chronią się w miastach.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Trwa okres lęgowy uszatki (czasem drugie zniesienie występuje w czerwcu)
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaką funkcję pełnią pióra wokół oczu sowy?
Czym wyróżniają się pióra wokół oczu sowy? Czy są wyjątkowe w świecie ptaków i jakie mają znaczenie? Jak się nazywają?
Sowy w Polsce
Czy w Polsce sowy występują pospolicie? Ile gatunków sów występuje w Polsce? Jak duże bywają nasze sowy i czy trudno je spotkać?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2012-06-18, GAT-155




©® Media Nauka 2008-2023 r.