PL

Uszatka błotna, sowa błotna

Uszatka błotna, sowa błotna (Asio flammeus) to sowa z rodziny puszczykowatych, jeden z niewielu gatunków sów prowadzących dzienny tryb życia. Ma jasną szlarę, okrągłą maskę wokół oczu. Oczy są żółte. Nad maską czasem widać pęczki piór (tak zwane uszy). Upierzenie z wierzchu jest brązowe z białymi i płowymi plamami. Spód jasny, grubo kreskowany. Ogon grubo prążkowany, końcówki skrzydeł są czarne. Samiec jest mniejszy od samicy.


Uszatka błotna, sowa błotna(Asio flammeus)
© oiseauxvendée - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek o szerokim zasięgu występowania. Jest obecny w Azji, Europie, Ameryce Północnej, Południowej, a także w Afryce. W Polsce to nieliczny gatunek, jego populację szacuje się na kilkadziesiąt par lęgowych. Występuje na terenach podmokłych.

Tryb życia i zachowanie

Sowa błotna prowadzi dzienny tryb życia. To ptak wędrowny, który podczas przelotów tworzy stada. Podczas lęgów nie tolerują innych ptaków tego samego gatunku.

Morfologia i anatomia

Sowa ta dorasta do 34-40 cm długości ciała, z czego na ogon przypada około 13-15 cm. Rozpiętość skrzydeł wynosi 95-110 cm, ciężar 260-420 g. Ma długie skrzydła.

Pożywienie

Poluje głównie na norniki i inne drobne ssaki.

Rozmnażanie

Gniazdo uszatki błotnej znajduje się na ziemi, w płytkim zagłębieniu, pośród roślinności. Samica składa jaja (zwykle 4-7) od połowy kwietnia i wysiaduje je sama przez 24-29 dni. Młode gniazdo opuszczają po kilkunastu dniach. Po 4-5 tygodniach od wyklucia potrafią już latać i szybko usamodzielniają się. Czasem samica wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce to gatunek podlegający ścisłej ochronie.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-19, GAT-7503




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.