Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Wapiti
(Cervus elaphus canadensis)

Wapiti (Cervus elaphus canadensis) to nazwa nadawana amerykańskim podgatunkom jelenia szlachetnego (Cervus elaphus). Poroże może ważyć nawet 25 kg.

Wapiti (Cervus elaphus canadensis)
© cocadori - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wapiti (Cervus elaphus canadensis)
Nazwy obce
angielska: Red Deer, Bactrian Wapiti, Bokharan Deer, Bukhara Red Deer, Elk, Bactrian Deer, Wapiti, Bactrian Red Deer
niemiecka: Rothirsch
czeska: Jelen lesní, jelen evropský
francuska: Cerf De Bactriane, Cerf Du Turkestan, Cerf Élaphe, Cerf Élaphe Du Turkestan, Cerf Rouge Du Turkestan
hiszpańska: Ciervo, Ciervo Bactriano, Ciervo Rojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Erxleben, 1777)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wapiti - mapa występowania na świecie
Wielkość
Ciężar: do 450 kg
Maksymalna długość życia
20 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Niegdyś prawie cała Ameryka Północna, dziś w Górach Skalistych, zajmuje także znaczne tereny Azji. Preferuje środowisko leśne.

Tryb życia i zachowanie

Aktywny głównie rano i wieczorem. Żyje w małych stadach po kilkanaście osobników. Jest płochliwy i bojaźliwy.

Pożywienie

Liście, gałązki, rośliny zielne, jagody, grzyby.

Rozmnażanie

Samce walczą ze sobą o samice. Ciąża trwa 235 dni. Samica rodzi w odosobnieniu zwykle 1 młode i karmi je przez 3 miesiące. W kilka dni po urodzeniu młode samodzielnie podąża za matką.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-26, GAT-389








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.