Jeleń wschodni

Jeleń wschodni, sika (Cervus nippon) to gatunek parzystokopytnego ssaka z rodziny jeleniowatych, obecny również w Polsce. Jest podobny do jelenia szlachetnego ale ma dużo mniejsze rozmiary. Dymorfizm płciowy jest wyraźny. Samiec jest większy od samicy, lepiej zbudowany, ma okazałe poroże. Charakterystyczne są duże uszy. Ubarwienie zmienne: od brunatnego, rdzawego, szarego po prawie czarne. Latem na ciele widać duże cętki. Jesienią i zimą u samców pojawia się grzywa na szyi.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Jeleń wschodni (Cervus nippon)

© chris2766 - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Jest to jeleń pochodzący z Azji (Syberia po Japonię), który do Polski trafił około 100 lat temu. Występuje bardzo rzadko i tylko na niewielkim obszarze kraju, najliczniej w okolicy Elbląga, a także rzadko na Śląsku (Kobiór) i w okolicy Olsztyna. Czasem spotyka się go w hodowlach. Sikę introdukowano w wielu państwach Europy, gdzie występuje dziś wyspowo. Jeleń wschodni został także introdukowany do Australii, Nowej Zelandii, Ameryki Północnej i Afryki. Preferuje leśne i podmokłe środowisko.

Tryb życia i zachowanie

Sika żyje w małych grupach, osobno samce i osobno samice z młodymi. Jeleń ten jest najbardziej aktywny zwykle rano i wieczorem. Jest zwierzęciem osiadłym i potrzebuje niewielkiego terytorium, którego broni. Jeleń wschodni żyje 15 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała osiąga 120-150 cm, ogon ma długość do 15 cm. Wysokość w kłębie wynosi od 75 do 95 cm. Samice ważą od 30 do 40 kg, samiec może osiągnąć ciężar 70 kg.

Pożywienie

Sika zjada rośliny zielne, w tym trawy i liście oraz gałązki drzew i krzewów. Zimą zjada korę drzew.

Rozmnażanie

Ruja przypada na okres od połowy września do końca listopada. Kopulacja jest bardzo krótka - trwa kilka sekund. Samica rodzi po 230 dniach od zapłodnienia zwykle jedno młode w maju lub czerwcu.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek obcy w Polsce. Nie wymaga ochrony. Krzyżuje się z rodzimym jeleniem szlachetnym. Przenosi też obce pasożyty. Jest zwierzęciem łownym z okresem ochronnym.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Trwa ruja u jelenia wschodniego.
          Sika rodzi młode.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ssaków


Ile śpią ssaki?
Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?
Najmniejszy ssak
Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?
Największy ssak
Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?
Jak dużo jedzą zwierzęta?
Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek – Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz – Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa – Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - atlas, ISBN 978-83-7705-871-8, P.H.W. FENIX 0
  • Alfred Brehm – Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963

© medianauka.pl, 2018-07-08, GAT-3970
Data aktualizacji artykułu: 2022-05-09




©® Media Nauka 2008-2023 r.