Wąż obrożny

Wąż obrożny (Diadophis punctatus)

© Vibe Images - stock.adobe.com

Wąż obrożny (Diadophis punctatus) to gatunek węża z rodziny węży właściwych lub według niektórych źródeł rodziny Dipsadidae. Ma wspaniałe ubarwienie. Wierzch jest czarny, niebieskoczarny lub ciemnooliwkowy, a spód żółty i na końcu czerwony z ciemnymi punktami. Za głową znajduje się żółtawa obroża. Często tył charakterystycznie poskręcany.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej na terenach wilgotnych, w tym na skrajach lasów, polach i w pobliżu ludzkich zabudowań.

Tryb życia i zachowanie

Za dnia kryje się w swoich zakamarkach. Jest aktywny rankiem i po zmierzchu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 20-76 cm.

Pożywienie

Poluje na dżdżownice i inne bezkręgowce, małe kręgowce (zwykle płazy i gady).

Rozmnażanie

Samica składa 2-10 jaj. Okres inkubacji wynosi 28-42 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki gadów



Powiązane quizy

Gady Polski — quiz

Liczba pytań: 24
Quiz szkolny
Quiz dla każdego
Średni wynik:
17.35 / 72.29%
2024-01-21



© medianauka.pl, 2019-04-23, GAT-611160




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.