Wąż obrożny

Wąż obrożny (Diadophis punctatus) to gatunek węża z rodziny węży właściwych lub według niektórych źródeł rodziny Dipsadidae. Ma wspaniałe ubarwienie. Wierzch jest czarny, niebieskoczarny lub ciemnooliwkowy, a spód żółty i na końcu czerwony z ciemnymi punktami. Za głową znajduje się żółtawa obroża. Często tył charakterystycznie poskręcany.


Wąż obrożny(Diadophis punctatus)
© Vibe Images - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej na terenach wilgotnych, w tym na skrajach lasów, polach i w pobliżu ludzkich zabudowań.

Tryb życia i zachowanie

Za dnia kryje się w swoich zakamarkach. Jest aktywny rankiem i po zmierzchu.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 20-76 cm.

Pożywienie

Poluje na dżdżownice i inne bezkręgowce, małe kręgowce (zwykle płazy i gady).

Rozmnażanie

Samica składa 2-10 jaj. Okres inkubacji wynosi 28-42 dni.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-23, GAT-611160




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.