Żarek

Żarek (Pyrocephalus rubinus) to przedstawiciel rodziny tyrankowatych o pięknym, czerwonym ubarwieniu części głowy i brzusznej strony ciała. Reszta ma ciemny kolor.


Żarek (Pyrocephalus rubinus)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje Amerykę Północną oraz Amerykę Południową.

Tryb życia i zachowanie

Żarek przejawia zachowania terytorialne. To ptak częściowo wędrowny.

Pożywienie

Podstawę jego diety stanowią owady łapane w locie.

Rozmnażanie

Samiec nie wysiaduje jaj. Pisklęta są gniazdownikami.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-24, GAT-738




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.