PL

Złotawek nieparek

Złotawek nieparek (Chrysochraon dispar) to gatunek pospolitego owada prostoskrzydłego z rodziny szarańczowatych. Występuje tu znaczny dymorfizm płciowy. Samice są brązowe, z lekkim połyskiem. Uda u dołu i golenie są czerwonawe. Skrzydła są skrócone, sięgające połowy grzbietu. Samce są zielone z połyskiem, a ich skrzydła są dłuższe. Tylne skrzydła są zredukowane. Spód ud i golenie są żółte, kolana ciemne.


Złotawek nieparek(Chrysochraon dispar)
© fotoparus - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Polsce na terenie całego kraju. Preferuje podmokłe łąki, rowy, skraje lasów, także tereny suche.

Tryb życia i zachowanie

Imago występuje od końca czerwca do początku października.

Morfologia i anatomia

Długość ciała samic wynosi 22-30 mm, a samców 16-19 mm.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Samica składa jaja na roślinach lub drewnie.

Ochrona i zagrożenia

To pospolity w Polsce szarańczak, ale z uwagi na osuszanie łąk, cały czas zmniejsza swą liczebność.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-14, GAT-1478

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Złotawek nieparek
       

Okres występowania imago złotawka nieparka.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.