Żołna obrożna

Żołna obrożna (Merops leschenaulti) to ptak z rodziny żołn. Upierzenie zielonkawe, jaśniejsze od spodu, jasnoniebieskawe w tylnej części z wierzchu, z żółtym gardłem, ciemną obrożą, rdzawym wierzchem głowy i karku. Ogon niezbyt długi, równo ścięty.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Ptak ten występuje w Azji od Himalajów i Indii po Wietnam i Kambodżę oraz Indonezję.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 18-20 cm.

Pożywienie

Poluje na pszczoły i inne owady.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŻołna zielona
Merops superciliosus
ikonaŻołna białoczelna
Merops bullockoides
ikonaŻołna karminowa
Merops nubicoides
ikonaŻołna modrogardła
Merops viridis
ikonaŻołna modrolica
Merops persicus
ikonaŻołna modrosterna
Merops philippinus
ikonażołna niebieskoczelna
Merops lafresnayii
ikonaŻołna rudogłowa
Merops boehmi
ikonaŻołna widłosterna
Merops hirundineus
ikonaŻołna wschodnia
Merops orientalis
Żołny
Żołny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Kolorowe ptaki Polski

Kolorowe ptaki Polski

W Polsce wbrew powszechnej opinii gniazdują ptaki o jaskrawych i ciekawych barwach, dość często prezentujące całą gamę kolorów. Oto nasza lista.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2021-05-03, GAT-8098



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/
  • Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, Sherub - Birds of Bhutan and the East Himalayas, ISBN 978-1-4729-4188-6, HELM 2019



Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Kubek sowy
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.