Żołna (zwyczajna)

Żołna zwyczajna (Merops apiaster) to ptak z rodziny żołn, jeden z najbarwniejszych przedstawicieli awiafauny Polski. Samiec ma czoło białawe, wierzch głowy i kark mają rdzawy kolor, barki, kuper, grzbiet są w kolorze oliwkowo-żółtym, skrzydła są błękitno-zielone, brązowe są pokrywy skrzydłowe i lotki drugorzędowe, ogon zielonkawy, gardziel jaskrawo żółta. Przez oko biegnie ciemna pręga. Samica ma mniej kontrastowe barwy.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Żołna (zwyczajna) (Merops apiaster)

© Rafa Irusta - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Można ją spotkać w południowej Europie, południowej Azji, w Afryce. Zimuje na południe od Sahary. Preferuje otwarte środowiska, w pobliżu piaszczystych i gliniastych urwisk.

Tryb życia i zachowanie

Jest ptakiem wędrownym. Przylatuje w maju i czerwcu. Odlatuje w sierpniu. To bardzo ruchliwy i towarzyski tak. Gniazduje w koloniach. Lubi przesiadywać w grupach. Jest to ptak płochliwy. Żołna szybko macha skrzydłami, po czym następuje faza szybowania, podobna do lotu jaskółki. Żołna świergocze.

Pożywienie

Zjada owady: błonkówki, motyle, chrząszcze, muchówki, prostoskrzydłe. Owady chwyta zazwyczaj w locie. Owady z żądłami najpierw kilkakrotnie miażdży i dopiero potem zjada. Z żądłówek zjada głównie osy.

Rozmnażanie

Gniazduje w samodzielnie wykonanej głębokiej norze w urwisku o piaskowym lub gliniastym podłożu. Długość norki ma około 1 m. Raz w roku od maja do czerwca samica składa 5-6 jaj, które wysiaduje samiec i samica przez 20 dni. Młode wykluwają się nagie i ślepe. W gnieździe pozostają przez 1 miesiąc.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce żołna jest objęta ochroną gatunkową. Mimo iż to rzadki ptak, od lat obserwuje się ekspansję tego gatunku na północ Europy.

Ciekawostki

Żołna doskonale rozpoznaje owady jadowite. Osy podobne do jadowitych ptak ten połyka natychmiast, te jadowite świetnie odróżnia i najpierw miażdży odwłok, odcina go i dopiero wówczas połyka ofiarę.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Żołny przylatują na lęgi do Polski.
         Trwa okres lęgowy żołny.
           Żołny odlatują do Afryki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Kolorowe ptaki Polski
W Polsce wbrew powszechnej opinii gniazdują ptaki o jaskrawych i ciekawych barwach, dość często prezentujące całą gamę kolorów. Oto nasza lista.
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2013-11-16, GAT-640




©® Media Nauka 2008-2023 r.