logo

Żołna mała

Żołna mała (Merops pusillus) to gatunek ptaka z rodziny żołn, najmniejszy przedstawiciel rodziny. Upierzenie zielone z wierzch, żółtawe od spodu z pomarańczowym nalotem na piersi. Gardło żółte z czarną obrożą. Podogonie brązowawe. Przez oko o czerwonej tęczówce biegnie czarna maska. Dziób czarny, wygięty w dół.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Afryce poniżej Sahary. Preferuje tereny otwarte z zakrzewieniami.

Tryb życia i zachowanie

To mało płochliwy ptak.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 15 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, na które czatuje na gałęzi.

Rozmnażanie

Gniazduje w norze. Samica składa 2-4 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To najmniejsza żołna na świecie.


© medianauka.pl, 2019-06-14, GAT-2937




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŻołna zielona
Merops superciliosus
ikonaŻołna białoczelna
Merops bullockoides
ikonaŻołna karminowa
Merops nubicoides
ikonaŻołna modrogardła
Merops viridis
ikonaŻołna modrolica
Merops persicus
ikonaŻołna modrosterna
Merops philippinus
ikonaŻołna obrożna
Merops leschenaulti
ikonaŻołna rdzawobrzucha
Merops oreobates
ikonaŻołna rudogłowa
Merops boehmi
ikonaŻołna widłosterna
Merops hirundineus
ikonaŻołna wschodnia
Merops orientalis
Żołny
Żołny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.