Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Żwirowiec łąkowy
(Glareola pratincola)

Żwirowiec łąkowy (Glareola pratincola) to rzadki w Polsce ptak z rzędu siewkowatych o krótkich nogach, przebywający dużą część czasu na ziemi. Skrzydła są długie. W locie przypomina rybitwę. Ogon dość długi, wcięty, czarny na końcu. Upierzenie z wierzchu oliwkowobrązowe, od spodu białawe. Podgardle jest białe, wyraźnie oddzielone od reszty czarną obwódką. Pokrywy podskrzydłowe są kasztanowe.

Żwirowiec łąkowy (Glareola pratincola)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Żwirowiec łąkowy (Glareola pratincola)
Nazwy obce
angielska: Collared Pratincole, Common Pratincole
niemiecka: Rotflügel-Brachschwalbe
czeska: Ouhorlík stepní
francuska: Glaréole à collier
hiszpańska: Canastera común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Żwirowiec łąkowy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 24 cm do 28 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 60 cm do 70 cm.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Żwirowcowate (Glareolidae)
Głos
Głos przenikliwy, piskliwy.

Występowanie i środowisko

To ptak występujący w Europie, Afryce oraz Azji. Preferuje tereny otwarte, suche, z zakrzewieniami, a także podmokłe łąki. W Polsce obserwowany zaledwie kilkanaście razy.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny, który zimuje w Afryce.

Gdy do gniazda zbliża się drapieżnik dorosłe osobniki potrafią udawać ptaka ze złamanym skrzydłem, odwracając jego uwagę.

Lot bardzo szybki, zwinny. Przypomina lot jerzyka lub rybitwy.

Pożywienie

Zjada owady i inne bezkręgowce. Poluje w powietrzu i na lądzie.

Rozmnażanie

Gniazduje w luźnych koloniach. Gniazdo stanowi niewielkie zagłębienie w ziemi, skąpo wysłane. Samica składa około 2-3 jaj. Pisklęta pozostają krótko pod opieką rodziców.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-15, GAT-728








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.