logo

Żwirowiec stepowy

Żwirowiec stepowy (Glareola nordmanni) to gatunek ptaka z rodziny żwirowcowatych. Ma szarobrązowy wierzch i pierś, spód biały. Na gardle widoczna płowa plama w czarnej obwódce. Ogon ma rozwidlenie. Jest czarny z biała nasadą. Nasada dzioba jest czerwona. Pokrywy podskrzydłowe są ciemne.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Gatunek ten gniazduje we południowo-wschodniej Europie i Azji (Rosja, Kazachstan do gór Ałtaj). Zimuje w Afryce równikowej i południowej. Sporadycznie zalatuje do Polski. Zasiedla stepy, łąki, pola uprawne, zwykle w niedalekiej odległości od wody.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny.

Morfologia i anatomia

Ciężar ciała 90-110 g.

Pożywienie

Poluje na owady.

Rozmnażanie

Gnieździ się w koloniach, które liczą do kilkuset par. Samica składa w zagłębieniu w ziemi 3-5 jaj.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2019-06-14, GAT-2673




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaŻwirowiec madagaskarski
Glareola ocularis
ikonaŻwirowiec łąkowy
Glareola pratincola
Żwirowcowate
Żwirowcowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.