Logo Media Nauka

Amadyniec, amadyna wspaniała, guld

Amadyniec, amadyna wspaniała, guld (Erythrura gouldiae) to gatunek przepięknego, kolorowego ptaka z rodziny astryldowatych. Jest to niewielki ptak o krępym ciele i niezwykle kolorowy. Ma silny, ostro zakończony dziób. Ubarwienie głowy odcina się barwą zależną od odmiany ptaka od ubarwienia reszty ciała. spód, pierś i skrzydła mają również odmienne, na ogół kontrastowe kolory. Znamy trzy barwne odmiany: czerwoną, czarnogłową i żółtogłową. W hodowli odmian jest więcej. Samica i samiec są do siebie podobni. Pierś samicy ma bardziej intensywny kolor fioletowy, jest też nieco ciemniejsza na spodzie. Wybrane odmiany hodowlane: białopierśna, liliowopierśna,niebieskopierśna, niebieska, żółta, biała.

Amadyniec, amadyna wspaniała, guld (Erythrura gouldiae)
© nickjene - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Amadyniec, amadyna wspaniała, guld
Nazwa łacińska
Erythrura gouldiae
Synonimy
Chloebia gouldiae
Nazwy obce
angielska: Gouldian Finch
niemiecka: Gouldamadine
czeska: Amada Gouldové
francuska: Diamant de Gould
hiszpańska: Diamante de Gould
Pierwsze opisanie gatunku
(Gould, 1844)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Amadyniec, amadyna wspaniała, guld - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 12.5 cm do 14 cm
Maksymalna długość życia
7 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Astryldowate (Estrildidae)

Występowanie i środowisko

Amadyna wspaniała występuje w północnej części Australii, głównie w rejonie Kimberley. Zamieszkuje tereny otwarte (łąki, sawanny), a także tereny leśne.

Tryb życia i zachowanie

Amadyniec dożywa 7 lat.

Morfologia i anatomia

Ptak ten dorasta do 12,5-14 cm długości ciała.

Pożywienie

Guld zjada dojrzałe nasiona traw z rodzaju sorgo.

Rozmnażanie

Samica składa 5-6 jaj w dziuplach drzew, zawsze w pobliżu zbiorników wodnych. Jaja są białe z lekkim połyskiem. Wysiadywaniem zajmuje się samiec i samica. W nocy wysiaduje tylko samica. Okres inkubacji trwa około 2 tygodnie. Młode ptaki po 3 tygodniach opuszczają gniazdo, a usamodzielniają się po 40 dniach.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Liczebność tego gatunku maleje w naturalnym środowisku z uwagi na nadmierną eksploatację trawiastych terenów przy wypasie zwierząt oraz z powodu pożarów.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Są to ptaki dla doświadczonych hodowców.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Klatka musi być przestronna, najlepiej jeśli jest to woliera.

Inne warunki chowu: Trzymamy minimum parę, najlepiej trzy, maksimum pięć.

Pokarm: Podajemy proso, kłosy prosa, kanar, ziarno rzepaku, siemię lniane, mak, owies łuskany, jabłko, czerstwy, namoczony chleb, krakersy, pokruszone orzeszki ziemne, szpinak, słonecznik bez łusek, ziarna traw,. Podczas lęgów podajemy pokarm jajeczny, larwy much, małe muszki. Dbamy o dostęp do świeżej wody, witamin, minerałów, sepii, muszli ostryg, skorupki jaj (wyparzone), żwirek mineralny. Nie można zapomnieć o zieleninie i trawach z koszyczkami nasion.

Rozmnażanie: Do lęgów przygotowujemy budkę o wymiarach 15 x 15 x 25 cm z otworem o średnicy 5 cm. Gniazdo ptak ten buduje z suchej trawy. Ptaki nie zawsze wysiadują jaja.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2016-10-10, GAT-3439





© Media Nauka 2008-2018 r.