Logo Serwisu Media Nauka

Ryżowiec siwy
(Padda oryzivora)

Ryżowiec siwy (Padda oryzivora) to mały ptak o grubym i mocnym dziobie. Upierzony z wierzchu popielato, jaśniej od strony brzusznej z rdzawym nalotem, głowa z wierzchu czarna, policzki białe z czarną obwódką. Dziób czerwony. Ogon czarny. Obie płci wyglądają podobnie. Jedynie dziób samicy bywa bledszy i krótszy niż u samca.

Ryżowiec siwy (Padda oryzivora)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Ryżowiec siwy (Padda oryzivora)
Synonimy
Lonchura oryzivora
Nazwy obce
angielska: Java Sparrow
niemiecka: Reisfink
francuska: Padda de Java, Spermète de Java
hiszpańska: Capuchino arrocero de Java, gorrión de Java
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Ryżowiec siwy - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 14 cm
Maksymalna długość życia
7 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Astryldowate (Estrildidae)
Głos
Śpiewa wyłącznie samiec. Jego śpiew przypomina przyjemny dźwięk dzwonka.

Występowanie i środowisko

Indonezja, głównie na Jawie i Bali. Żyje w zaroślach bambusowych, zagajnikach i polach uprawnych w Azji. Został introdukowany w Afryce, Chinach i na Hawajach.

Tryb życia i zachowanie

Łatwo się oswaja, jest więc często trzymany w domach.

Pożywienie

Żywi sie nasionami traw, szczególnie ryżu.

Rozmnażanie

Jest monogamiczny. Lęgi odbywa w porze deszczowej. Samica składa 4-7 białych jaj, które przez 13-14 wysiaduje samiec i samica.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: Udało się wyhodować wiele różnych odmian barwnych tego gatunku.

Rodzaj klatki i wyposażenie:Trzyma się je w wolierach lub dużych klatkach. Do rozrodu nadają się budki lęgowe, półotwarte lub kłody drzewa, wydrążone. Minimalna średnica otworu w budce lęgowej to 5 cm.

Pokarm: Nie trzeba podawać białka zwierzęcego. Warto jednak te ptaki karmić podając im różne gatunki prosa, kłosy prosa, kanar, ziarna rzepaku, siemię lniane, ziarna maku, owies łuskany, jabłka, namoczony w wodzie chleb czerstwy, kruszone krakersy, rozdrobnione ziemne orzeszki, szpinak, słonecznik rozdrobniony, ziarna ziół i traw, pokarm jajeczny w czasie lęgów, gotowy pokarm dla owadożerców, larwy owadów. Podajemy każdego dnia wodę, witaminy i minerały, kruszone muszle ostryg, skorupki kurzych jaj (wyparzone), żwirek mineralny, proso w kłosach.

Rozmnażanie: Nie dopuszczamy do większej liczby lęgów w roku niż 4. Podczas lęgów pary bywają agresywne wobec siebie. Warto je trzymać wówczas oddzielnie.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© medianauka.pl, 2013-05-30, GAT-560








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.