PL

Amazonka, zabora

Amazonka, zabora (Polyergus rufescens) to gatunek błonkówki z rodziny mrówkowatych. Ubarwienie ciała robotnic brązowoczerwone, królowa jest ciemnobrązowa, a samce czarne.


Amazonka, zabora (Polyergus rufescens)
© Henrik Larsson - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

To mrówki europejskie. Preferują suche i słoneczne miejsca. Są rzadko spotykane.

Tryb życia i zachowanie

Mrówki te nie potrafią zdobywać pokarmu. Po locie godowym królowa ląduje w gnieździe innych mrówek, zabija królową i podporządkowuje sobie robotnice. Żuwaczki robotnic są nieprzystosowane do przyjmowania pokarmu, więc mrówki te muszą być stale karmione przez mrówki niewolnice. Co ciekawe amazonki robią od czasu do czasu wyprawy do innych mrowisk, gdzie rabują poczwarki na cele wychowania kolejnych pokoleń niewolnic.

Morfologia i anatomia

Długość ciała robotnicy wynosi 5-7 mm, królowej 8-10 mm, a samców 6-7,5 mm. Żuwaczki nie są ząbkowane.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Rójka występuje w lipcu lub sierpniu.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-03-20, GAT-15122






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.