Ostrorzytka czerwonogłowa, mrówka czerwonogłowa

Ostrorzytka czerwonogłowa, mrówka czerwonogłowa (Crematogaster scutellaris) to gatunek mrówki. Mrówka ta ma dość szeroki odwłok, zaostrzony na końcu. Głowa jest rdzawoczerwona, reszta czarna lub ciemnobrązowa.


Ostrorzytka czerwonogłowa, mrówka czerwonogłowa (Crematogaster scutellaris)
© fabiosa_93 - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla lasy, ich skraje, także w pobliżu ludzkich zabudowań. Występuje licznie w rejonie Morza Śródziemnego, także w Europie Środkowej. W Polsce nie występuje.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 8-10 mm w przypadku królowych, 3-5 mm, w przypadku robotnic i 4-5 mm w przypadku samców.

Pożywienie

Odżywia się spadzią mszyc.

Rozmnażanie

Mrówka ta roi się w okresie od sierpnia do października. Zakłada gniazda pod korą drzew, w szczelinach murów.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-09, GAT-15117






Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.