Logo Serwisu Media Nauka

polska - ikona

Błotniak stawowy (Circus aeruginosus)

Błotniak stawowy (Circus aeruginosus) to najpospolitszy przedstawiciel rodzaju błotniaków w naszym kraju. Ma dość smukłe ciało. U samca pierś i głowa są jasne, a spód ciała jest brązowawy, podobnie jak grzbiet. Ogon jest niebieskawy. Samica ma kolor ciemnobrązowy, a jej wierzch głowy, gardło i brzeg skrzydeł są żółtawe. Skrzydła są bardzo długie. Podczas lotu układają się w literę V.

Błotniak stawowy (Circus aeruginosus)
© vrabelpeter1 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Błotniak stawowy (Circus aeruginosus)
Nazwy obce
angielska: Western Marsh-harrier, Western Marsh Harrier, Eurasian Marsh Harrier, Marsh Harrier, Western Marsh-Harrier
niemiecka: Rohrweihe
czeska: Moták pochop
francuska: Busard des roseaux
hiszpańska: Aguilucho lagunero occidental
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Błotniak stawowy - mapa występowania na świecieBłotniak stawowy - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 48 cm do 56 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 115 cm do 140 cm.
Ciężar: od 400 g do 800 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Drapieżne (Falconiformes)
Rodzina: Jastrzębiowate (Accipitridae)

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce najczęściej spotykany na nizinach. Lubi środowisko wodne, tereny podmokłe z szuwarami, w dolinach rzek. Widywany na łąkach i polach uprawnych.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Do Polski przylatuje od marca. Na zimowiska odlatuje do końca października. Widywano też ten gatunek zimą. Poza okresem rozrodu żyje samotnie. Czasem ptak ten łączy się w niewielkie zbiorowiska na noclegowiska. Zdobyczy wypatruje w locie. Potrafi zawisnąć w powietrzu.

Lata nisko nad ziemią. Często szybuje, uderzenia skrzydłami są miękkie.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i ptaki i ich pisklęta. Zjada też jaja ptasie. Poluje też na płazy i ryby, nie gardzi padliną.

Rozmnażanie

Zwykle jest monogamiczny, ale samiec może też związać się z dwiema samicami. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje nad lustrem wody w gęstej roślinności przybrzeżnej, w turzycowisku lub na ziemi. Samica w kwietniu aż do maja składa 3-8 jaj. Okres inkubacji wynosi 33 dni. Pisklęta potrafią latać po 6-7 tygodniach. Przez kolejny miesiąc pozostają pod opieką rodziców.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2015-04-20, ART-GAT761


Kalendarz przyrody

123456789101112Opis
ukryj/pokaż
błotniak stawowy
  tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  Możliwość obserwacji w Polsce błotniaka stawowego.
   tlo-ikonatlo-ikona       Okres lęgów błotniaka stawowego.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy