PL

Błotniak zbożowy

Błotniak zbożowy (Circus cyaneus) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Dobrze widoczna jest szlara u tego gatunku. Samiec różni się od samicy. Samiec ma jasnopopielate upierzenie z wierzchu, białe od spodu i czarne lotki. Samica jest brązowa, rdzawożółta od spodu z plamami. Jest też większa od samca. Młode są podobne bardziej do samicy.


Błotniak zbożowy(Circus cyaneus)
© NickVorobey.com - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Preferuje przestrzenie otwarte na niżu. Europejskie populacje tego ptaka zimują w południowej części Europy lub w północnej części Afryki. W Polsce to bardzo rzadki ptak lęgowy.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Przylatuje do Polski w okresie od marca do kwietnia, a odlatuje w okresie od września do października. Czasem wybrane osobniki pozostają na zimę.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 46-50 cm, a rozpiętość skrzydeł od 110 do 125 cm. ciężar ciała od 350 g do 600 g.

Pożywienie

Poluje na drobne kręgowce, głównie gryzonie i owady.

Rozmnażanie

Gniazduje na ziemi, zwykle na łące lub na polu. Samica raz w roku składa 4-6 jaj, które sama wysiaduje przez miesiąc. Młode nie opuszczają gniazda przez kolejny miesiąc.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Błotniak zbożowy podlega w Polsce ochronie ścisłej.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-03, GAT-6013

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Błotniak zbożowy
          

Przylatuje do Polski błotniak zbożowy.

          

Błotniak zbożowy odlatuje na zimę.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.