Logo Media Nauka

Facebook

Błotniak stepowy (Circus macrourus)
Prawdopodobnie błotniak stepowy © ASakoulis - stock.adobe.com

Błotniak stepowy

Błotniak stepowy (Circus macrourus) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Samiec jest z wierzchu popielaty i biały od spodu, na końcu skrzydeł występuje czarna, klinowata plama. Samica jest brązowawa, ma białą obrożę na szyi.

Występowanie i środowisko PL

Gniazduje w Azji i Europie, zimuje w Afryce i południowej części Azji. W Polsce to ptak przelotny, bardzo rzadko obserwowany. Preferuje stepy, łąki, tereny otwarte.

Tryb życia i zachowanie

Ptaka tego można spotkać w każdym miesiącu roku, najczęściej wiosną i jesienią.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 40-50 cm, w tym ogona 19-25 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 95-115 cm, a ciężar ciała samców 250-460 g, samic 400-550 g.

Pożywienie

Poluje na gryzonie i niewielkie ptaki, rzadziej na jaszczurki i owady.

Rozmnażanie

Samiec i samica łączą się w parę na jeden sezon. Samica buduje na ziemi gniazdo, znosi 3-6 jaj, wysiaduje je i opiekuje się pisklętami. Samiec przynosi pożywienie.

Ochrona i zagrożenia NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-03, GAT-2335




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaBłotniak łąkowy
Circus pygargus
ikonaBłotniak stawowy
Circus aeruginosus
ikonaBłotniak zbożowy
Circus cyaneus
Jastrzębiowate
Jastrzębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek zwierzęta Bałtyku
Paw Puzzle
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.