Bobrowate

Bobrowate (Castoridae) to rodzina ssaków, która liczy dziś 2 gatunki w 1 rodzaju. W Polsce żyje 1 gatunek z tej rodziny ssaków.

Wygląd

Mają dość duże rozmiary i opływowe kształty. Mają spłaszczony, nieowłosiony ogon, pokryty łuskami. Między palcami znajduje się błona pławna. Futro jest gęste i brązowe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Bóbr europejskiBóbr europejski PL

Castor fiber

Bóbr to największy z europejskich (w tym polskich) gryzoni, przedstawiciel rodziny bobrów. Jest pod całkowitą ochroną. Jest to zwierzę ziemnowodne. Świetnie pływa i nurkuje.


Bóbr kanadyjskiBóbr kanadyjski

Castor canadensis

Bóbr kanadyjski, bóbr amerykański (Castor canadensis) to gatunek ssaka z rodziny bobrów. Od bobra europejskiego, prócz rozmieszczeniem geograficznym, różni się nieco rozmiarami i budową anatomiczną czaszki.





Występowanie i środowisko

Obszar występowania bobrowatych to Europa, Azja, Ameryka Północna. Zajmują najczęściej lasy liściaste nad wolno płynącymi rzekami.

Poniższa tabela zawiera dane na temat występowania opisanych tu gatunków z tej rodziny na różnych kontynentach. Jeżeli jeden gatunek występuje na kilku kontynentach, to jest ujęty we wszystkich tych miejscach.

KontynentLiczba gatunków
Europa2
Azja1
Afryka0
Ameryka Północna1
Ameryka Południowa1
Australia0
Antarktyda0

Tryb życia i zachowanie

Prowadzą ziemnowodny tryb życia. Kopią nory, budują budowle nawodne, tamy na zbiornikach wodnych. Tworzą zamknięte, hierarchiczne grupy rodzinne. Grupa składa się z dorosłego samca, samicy i potomstwa z kilku lat. Bobry przy pomocą zębów potrafią ściąć drzewa na pokarm i budulec.

Morfologia i anatomia

W pobliżu narządów płciowych występują gruczoły skórne, które wytwarzają zapach piżma.

Rozmnażanie

Miot przypada każdego roku. Młode stają się członkami grupy rodzinnej na kilka lat. Ciąża trwa około 100 dni. Samica rodzi zwykle 1-5 młodych.

Pożywienie

Bobry są wyłącznie roślinożerne. Zjadają łyko drzew i krzewów liściastych, rośliny zielne, trzcinę. Gromadzą zapasy na zimę.

Ochrona i zagrożenia

Czy bobry są pod ochroną?

Tak, to zwierzęta objęte ochroną ścisłą.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Niektóre wymarłe gatunki osiągały rozmiary niedźwiedzia.

Co jedzą bobry?

Bobry odżywiają się łykiem drzew i krzewów. Zjadają też rośliny zielne oraz trzcinę.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

          Bóbr europejski: Na świat przychodzą młode bobry.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska-Jurgiel, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz - Polskie nazewnictwo ssaków świata, 978-83-88147-15-9, Muzeum i Instytut Zoologii PAN 2015
  • Praca zbiorowa - Encyklopedia zwierząt Ssaki, ISBN 83-85-85152-05-9, Elipsa 1991
  • pod red. Kazimierza Kowalskiego - Mały słownik zoologiczny - ssaki, Wiedza Powszechna 1975
  • Alfred Brehm - Życie zwierząt. Ssaki, PWN 1963
  • Praca zbiorowa - Wielka Encyklopedia Przyrody. Ssaki, ISBN 83-7079-784-9, MUZA SA 1997

Ile śpią ssaki?

Ile śpią ssaki?

Ssaki potrafią przesypiać w głębokim śnie naprawdę długi okres czasu. Jakie ssaki śpią najdłużej, a które nie potrzebują zbyt wiele snu?

Najmniejszy ssak

Najmniejszy ssak

Jakie ssaki osiągają najmniejsze rozmiary na świecie, a jakie w Polsce? Gdzie można je spotkać?

Największy ssak

Największy ssak

Który z saków jest największy na świecie, a który w Polsce? Czy w historii żyły większe ssaki niż obecnie? Czy są to ssaki wodne czy lądowe?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2014-01-08, RODZ-96
Data aktualizacji artykułu: 2022-09-11



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
©® Media Nauka 2008-2023 r.