Logo Media Nauka

Facebook

Chwostka rudoskrzydła (Malurus lamberti)
© KHBlack - Fotolia.com

Chwostka rudoskrzydła

Chwostka rudoskrzydła (Malurus lamberti) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny chwostkowatych. Ma bardzo długi ogon, zwykle zadarty ku górze. Skrzydła są krótkie i zaokrąglone. Samiec ma atrakcyjne ubarwienie. Głowa z wyjątkiem czarnej gardzieli jest niebieska. Piersi czarne, spód jasnobrązowy. Skrzydła brązowe z rudą przepaską u nasady. Samica ma upierzenie jasnobrązowe. Ich dzioby są rude, przez oko od dzioba biegnie ruda opaska.

Występowanie i środowisko

To ptak żyjący w Australii.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten częściej skacze niż lata. Żyje nawet 10 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała około 15 cm.

Pożywienie

Poluje na owady, których szuka na ziemi.

Rozmnażanie

Kuliste gniazdo z bocznym wejściem buduje samica. Sama wysiaduje 2-4 jaja i karmi potomstwo. Okres inkubacji trwa 12-15 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po 10-12 dniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-01, GAT-11133




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaChwostka szafirowa
Malurus cyaneus
Chwostkowate
Chwostkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki urodzinowe
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.