Chwostkowate

Chwostkowate (Maluridae) to rodzina ptaków wróblowych, do której zaliczamy 27 gatunków w 5 rodzajach.

Wygląd

Najbardziej charakterystyczną cechą chwostkowatych jest bardzo długi ogon, zwykle zadarty ku górze. Skrzydła są krótkie i zaokrąglone. Często mają atrakcyjne ubarwienie (samce).

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Chwostka rudoskrzydłaChwostka rudoskrzydła

Malurus lamberti

Chwostka rudoskrzydła (Malurus lamberti) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny chwostkowatych. Ma bardzo długi ogon, zwykle zadarty ku górze. Skrzydła są krótkie i zaokrąglone. Samiec ma atrakcyjne ubarwienie.





Inne gatunki

  • Zielak maskowy (Amytornis barbatus)
  • Zielak rdzawoskrzydły (Amytornis dorotheae)
  • Zielak pustynny (Amytornis goyderi)
  • Zielak czarny (Amytornis housei)
  • Zielak skalny (Amytornis purnelli)
  • Zielak wąsaty (Amytornis striatus)
  • Zielak grubodzioby (Amytornis textilis)
  • Zielak białogardły (Amytornis woodwardi)
  • Chwostka rdzawa (Clytomyias insignis)
  • Chwostka żałobna (Malurus alboscapulatus)
  • Chwostka modrogłowa (Malurus amabilis)
  • Chwostka koroniasta (Malurus coronatus)
  • Chwostka szafirowa (Malurus cyaneus)
  • Chwostka modra (Malurus cyanocephalus)
  • Chwostka jasnowąsa (Malurus elegans)
  • Chwostka szerokodzioba (Malurus grayi)
  • Chwostka białoskrzydła (Malurus leucopterus)
  • Chwostka czerwonogrzbieta (Malurus melanocephalus)
  • Chwostka świetna (Malurus pulcherrimus)
  • Chwostka wspaniała (Malurus splendens)
  • Chwostka łuskogłowa (Malurus wallacii)
  • Szczeciogonek smugowany (Stipiturus malachurus)
  • Szczeciogonek eukaliptusowy (Stipiturus mallee)
  • Szczeciogonek rdzawogłowy (Stipiturus ruficeps)

Występowanie i środowisko

Ptaki te żyją w Australii i na Nowej Gwinei. Zasiedlają gęste i wilgotne lasy lub tereny półpustynne.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te częściej skaczą niż latają. To długowieczne ptaki. Żyją nawet 10 lat. Często tworzą grupy rodzinne.

Morfologia i anatomia

Długość ciała: 14-22 cm, ciężar ciała: 7-37 g.

Rozmnażanie

Samca wybiera samica. Budową kulistego gniazda z bocznym wejściem, wysiadywaniem jaj i karmieniem potomstwa zajmuje się wyłącznie samica. W zniesieniu 2-4 jaja. Okres inkubacji trwa 12-15 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po 10-12 dniach.

Pożywienie

Zjadają głównie owady, choć zielaki także nasiona. Polują głównie na ziemi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-12-01, RODZ-771



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.