Logo Media Nauka

Facebook

Chwostka szafirowa (Malurus cyaneus)
© Rafael Ben-Ari - stock.adobe.com

Chwostka szafirowa

Chwostka szafirowa (Malurus cyaneus) to ptak z rodziny chwostkowatych. Samiec ma kontrastowe ubarwienie. Wierzch głowy, policzki, cześć grzbietu są niebieskie, jaskrawe. Pierś, tył głowy, maska biegnąca przez oko są czarne. Spód białawy. Ogon i skrzydła są brązowawe. Samica jest piaskowo-szara z wierzchu i biała od spodu.

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w południowo-wschodniej części Australii i na Tasmanii. Preferuje tereny z zaroślami, sady, parki, ogrody, często nad brzegami rzek.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Poluje na owady.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-04, GAT-11131




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaChwostka wspaniała
Malurus splendens
ikonaChwostka rudoskrzydła
Malurus lamberti
Chwostkowate
Chwostkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?






Polecamy w naszym sklepie

Zaczarowana zagroda
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek sowy
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.